POLITIZACIJA PANDEMIJE: Demokrate u Senatu ponovo blokirale republikanski zakon o pomoći stanovništvu i privredi!

Demokrate u američkom Senatu blokirali su u četvrtak zakon o koronavirusu Republikanske partije usred duboke pat pozicije oko sljedećeg paketa pomoći.

On The Money: Senate Democrats block GOP relief bill | Senators don't  expect stimulus until after election | Jobless claims plateau | TheHill

Senatori su izglasali 52-47 o otprilike 500 milijardi dolara vrijednom republikanskom zakonu, koji predstavlja prvi zakon vezan za koronavirus o kojem Senat raspravlja otkako je u aprilu usvojen paket od 484 milijarde dolara.

Samo jedan republikanac u četvrtak je glasao protiv zakona. Ali to nije pomoglo da republikanci osiguraju 60 glasova potrebnih za prevladavanje proceduralnih prepreka u četvrtak, budući da su demokratsko vodstvo Kongresa i Bijela kuća i dalje u zastoju oko petog paketa pomoći.

Vođa senatske republikanske većine Mitch McConnell i čelnik demokratske manjine u Senatu Charles Schumer (D-NY.) razmijenili su međusobne opružbe.

McConnell je Schumerovu strategiju o zakonu o koronavirusu nazvao “otrovnom”, nakon što je demokratski čelnik rekao novinarima da su republikanci “neprijatelji javnog dobra”.

“Senatori koji dijele otrovni stav demokratskog vođe, koji misle da su im pravi neprijatelji njihovi politički suparnici, pretpostavljam da će slijediti njegovo vodstvo i glasati protiv. Američkim obiteljima mogu reći da im je više stalo do politike nego do pomaganja ”, dodao je McConnell.

Schumer je uzvratio da je glasanje u četvrtak bilo “besmisleno” i da je prijedlog zakona o GOP-u “mršav”.

“Napunjen je otrovnim tabletama. Odredbe koje naše kolege znaju da demokrati nikada ne bi podržali kako bi stali iza neuspješnog zakona. Istina je u tome da republikanci i republikanski čelnik ustvari ne žele donijeti zakon koji bi naljutio desničare u Senatu”, rekao je Schumer.

Republikanski zakon osigurava 300 američkih dolara sedmično u saveznim naknadama za nezaposlenost do 27. decembra, što znači još jedan krug financiranja Programa zaštite plaća (PPP) te više novca za testiranje i škole, piše The Hill.

(Global CIR)

Komentiraj