Na jedrilici zapljenjena skoro tona kokaina: U međunarodnoj akciji učestvovao i MUP bh. entiteta RS!

Ministarstvo unutrašnjih poslova bh. entiteta  Republike Srpske učestvovalo je u međunarodnoj akciji Falkuša usmjerenoj prema kriminalnim ćelijama unutar takozvanog “balkanskog kartela” koje su specijalizovane za pružanje “usluga” krijumčarenja većih količina opojnih droga, uglavnom kokaina, jedrilicama i jahtama.

Španska Civilna garda, francuska carina i hrvatska policija od početka godine zajedno provode međunarodno kriminalističko istraživanje kodnog naziva Falkuša, a podršku u sprovođenju tih aktivnosti pružili su MUP RS, Europol, DEA u Zagrebu, britanski NCA i holandska policija.

Koordinisanom akcijom 8. septembra u jutarnjim časovima u međunarodnim vodama specijalni tim španske Civilne garde, uz prethodno odobrenje nadležnih tijela Hrvatske, presreo je i ukrcao se na hrvatsku jedrilicu na kojoj su se kao članovi posade nalazila trojica hrvatskih državljana.

Jedrilica je potom usidrena na Kanarska ostrva, gdje je izvršen pretres. Tom prilikom pronađeno je oko 980 kilograma kokaina, ulične vrijednosti više od 40 miliona eura, a koji je trebalo da bude prokrijumčaren za evropsko narko tržište.

Koordinisano sa hapšenjem hrvatskih državljana i pretresom broda na Kanarima, izvršeni su i pretresi na tri adrese u Hrvatskoj gdje je pronađeno i oduzeto više računara i mobilnih telefona.

U ovom slučaju, kao i u ranijim još jednom se pokazalo da otvorena međunarodna policijska i agencijska saradnja u realnom vremenu nema alternative u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa kao što je “balkanski kartel”, navodi se u saopštenju MUP-a Hrvatske.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj