NOVA INTERAKTIVNA MAPA: Pogledajte gdje se vaš grad nalazio prije nego što su postojali današnji kontinenti!

Nova interaktivna mapa omogućava vam da provjerite gdje se vaš rodni grad nalazio na Zemlji u razdoblju od 750 miliona godina.

zemlja planeta ps

Mapa prati promjene na planeti (poput razdvajanja kontinenata) od razdoblja prije 750 miliona godina do danas. Razvio ju je bivši Google-ov inženjer Ijan Vebster koristeći pri tome PALEOMAP mape koje je napravio geolog Kristofer Skotiz. 

 Vebster kaže da mu je cilj bio da na jednostavan način prikaže komplikovane naučne podatke kako bi svako ko poželi da nešto nauči o istoriji planete Zemlje to mogao lako da iskoristi. 

 Mapu možete pogledati OVDJE. Kad je otvorite, u gornjem lijevom uglu možete upisati naziv svog rodnog grada (ili bilo god drugog grada želite) i izabrati vremenski period.  

Prva moguća opcija je razdoblje od prije 750 miliona godina, nedugo nakon što su počele da se razvijaju prve alge u okeanima, a posljednja će vam omogućiti da vidite kako Zemlja trenutno izgleda.  

S desne strane imate opciju “skoka” u neke ključne trenutke u evoluciji života na Zemlji, na primjer prije 400 miliona godina kad su se pojavili prvi insekti.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj