ALJOŠA ČAMPARA OJAČAO SDA! Podnio ostavku na funkciju člana Predsjedništva stranke: Šta čeka Semir Efendić?

Federalni ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH te zastupnik u Skupštini KS, Aljoša Čampara, podnio je neopozivu ostavku na svoju četvrtu funkciju, onu stranačku u Predsjedništvu SDA.

aljo-a12345

U tekstu neopozive ostvake, koji je objavio na svom facebook profilu, Čampara iznosi svoje razloge odlaska iz Predsjedništva SDA, grubo napadajući najuže rukovodstvo stranke, optužujući ih da ‘poltronstvo i podobnost forsiraju nad strukom’ te ignorantski odnos prema ‘aferama’.

Zbog toga smatram da se svi trebamo zapitati da li SDA može biti lider, i hoće li nas građani prihvatiti u takvoj ulozi, u borbi protiv kriminala i korupcije na nivou institucija sistema, ukoliko nismo spremni da unutar stranke riješimo političko-koruptivnu aferu“, naveo je Čampara.

Ostavku na mjesto člana Predsjedništva SDA shvatam kao svoju ljudsku i moralnu obavezu, a posebno nakon posljednjeg brutalnog sataniziranja mojih prvih saradnika, te udara na moju čast i porodicu, a sve u režiji Osmana Mehmedagića Osmice direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine.

Moja porodica ima historijat, porodični integritet i društveni dignitet, a moji saradnici su mlade, stručne, časne i poštene osobe koje su marljivo učeći svoje fakultetske diplome stekle na državnim univerzitetima, za razliku od pojedinih kadrova SDA, poput upravo Osmana Mehmedagića. Zbog toga sam odlučio da kontinuirane napade bazirane na lažima i pokušaje diskreditacije moje porodice i mladih, stručnih i obrazovanih osoba, samo zato što rade sa mnom, više neću tolerisati”, navodi Čampara.

Svjestan činjenice da svojim članstvom u Predsjedništvu SDA ni na koji način, i pored brojnih istupa na stranačkim sastancima, a i u javnosti, ne mogu doprinjeti rješavanju navedenih problema, odlučio sam podnijeti ostavku“, navodi se na kraju Čamparine objave.

Čampara u vrtlogu afera

Pored toga što je bio i ostao fenomen u bh. politici, kao osoba koja je istovremeno obnašala dužnosti i funkcije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti FBiH, te u Skupštini KS, Čampara je bh. javnosti poznat po nizu afera.

Slučajno ili ne, njegova ostavka dolazi dan nakon što je u blizini kanarskih ostrva u međunarodnoj policijskoj akciji zaplijenjena tona kokaina na jedrilici u vlasništvu hrvatskih državljana. Španska Civilna garda, francuska carina i hrvatska policija od početka godine zajedno provode međunarodno kriminalističko istraživanje kodnog naziva ‘Falkuša’, a podršku u sprovođenju tih aktivnosti pružili su MUP bh. entiteta RS-a, Europol, ured američke DEA-e u Zagrebu, britanski NCA i holandska policija. Kako se i pretpostavilo zaplijenjena droga je tek mali dio onoga čime trguje nadaleko poznati balkanski narko kartel. Indikativno je spomenuti kako u otkrivanju i zapljeni ove droge, pod okriljem američke DEA-e, nije učestvovao Federalni MUP, na čelu sa Aljošom Čamparom.

Osman Mehmedagić, od kojeg Čampara i njegovi istomišljenici žele napraviti ‘Duška Zgonjanina u aferi Agrokomerc’, zasigurno nije kriv što je Čamparino ime u više navrata povezivano upravo sa jednim od najpoznatiji narko-klanova sa Balkana koji operiraju u Južnoj Americi, a čiji su članovi čak kupovali i uniforme za federalne specijalce, a jednu od tih uniformi je prema pisanju Oslobođenja zadužio i sam Aljoša Čampara. To je vjerovatno jedan od ključnih razloga što federalni MUP nije bio uključen u operaciju prekidanja lanca trgovine narkoticima pod okriljem američke DEA-e.

Pored toga, u vezu sa simpatizerima, saradnicima ili članovima kartela ‘Tito i Dino’ dovođen je i načelnik općine Novi Grad Semir Efendić, politički istomišljenik i saborac Aljoše Čampare u njegovom obračunu sa vrhom SDA. Zbog toga se očekuje i skora ostavka na sve stranačke funkcije Semira Efendića, protiv kojeg se vodi proces pred kantonalnim tužilaštvom zbog izazivanja saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom.

Federalni ministar MUP-a Aljoša Čampara, umiješan je i u nekoliko drugih afera. Prije svega sumnja se da je u njegovoj i Efendićevoj režiji provedena operacija ilegalnog snimanja razgovora funkcionera SDA u ‘aferi Asim’. Zatim, Aljoša Čampara je umiješan i u ‘aferu Respiratori’, jer je prema dostupnom stenogramu na sjednici Vlade FBiH na kojoj su učestvovali i direktori kliničkih centara u BiH, podstrekavao vladu i sve nadležne da mimo tenderskih procedura nabavljaju opremu i medicinski materijal neophodan za liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom, sugerirajući da to treba raditi ‘zaobilazeći zakon’. Na koncu Aljoša Čampara je dao svoj glas za odobravanje garancije Federacije BiH na kredit kojim se EP BiH zadužila kod kineske državne ‘Izvozno-uvozne banke’ za više od milijardu i dvjesto miliona maraka u jeku trgovinskog rata SAD-a i Kine.

Sve ovo i još mnogo toga teško je breme dugogodišnjeg političkog bitisanja Aljoše Čampare na leđima SDA i građana BiH. U tome ga u stopu prati, nikada ništa ne demantirajući, i njegov bliski rođak, Denis Zvizdić, aktuelni dopredsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH, ali i načelnik općine Novi Grad Semir Efendić, protiv kojeg nikako da se završi sudski postupak zbog izazivanja saobraćajke sa smrtnim ishodom.

(Global CIR)

PROČITAJ JOŠ:

Komentarion this Post

 1. lopuza i kriminalac.

  Reply
 2. Prvo Konakoviceva tada frakcija SDA, se svadja sa Efendicevom frakcijom SDA, a svi bi se slozili oko Denisa Zvizdica kao predsjednickog kandidata.A denis je ipak Doktor Arhitekture sto kazu SKOLOVANIJI OD BAKIRA………….Otkriveni 2016 godine

  Reply
 3. Mislim da se iza svega krije puno perfidniji plan. Nije Čampara naivan, ova ostavka znači da on ostaje u SDA i sada će zajedno sa ostalim bezobraznicima sabotirat SAD na lokalnim izborima, da ostvari katastrofalan rezultat, kako bi mogli kasnije sazvati vanredni kongres i pokušali smijeniti lidera SDA Bakira Izetbegovića sa čela stranke, a sve pod izgovorom da je kriv za loš rezultat stranke. Jedino će i Konaković i cijela opozicija pogurati Efendića, jer računaju na njega za sazivanje tog vanrednog kongresa….U svakom slučaju, ne mogu se oteti utisku da se sve to dešava u jeku priprema za izmjene izbornog zakona….Dakle žele oslabiti pregovaračku poziciju lidera SDA i žele Hrvatima dati izbornu jedinicu kako bi i za to optužili Bakira, kao što su 2018. učestvovali u blokadama puteva i navodnim boračkim protestima 2018. godine… Dakle, zbog svog suprotstavljanja odlukama organa stranke i urušavanja ugleda stranke, najbolje je Čamparu isključiti iz SDA….On bi na kraju trebao i vratiti mandate SDA, kao i svi oni koji ga ohrabruju, a bili bi niko i ništa bez SDA, poput Š. Mehmedovića i S.Efendića, Zvizdića i ostalih.

  Reply
 4. Moze da radi sta hoce …..Droga mu je legla .

  Reply

Komentiraj