KAO S DRUGE PLANETE: Sokotra – ostrvo čudnih biljaka

Zaboravljeni raj, smješten 280 km južno od svoje matične države Jemen, poznat je kao „Galapagos Indijskog okeana”, ali i po šaljivom nazivu „ostrvo biljaka vanzemaljaca”.

udno-drve-e

Malo ostrvo u Adenskom zaljevu je dom brojnih reptila i puževa koji se ne mogu naći ni na jednom drugom mjestu na svijetu. Čak 95% ovih bića su endemske vrste Sokotre. Vode oko ostrva su izuzetno bogate koralima, ribom, rakovima i školjkama, ali to nije ono što ga čini posebnim. Prva asocijacija na Sokotru je neobično rastinje koje se ne može vidjeti ni na jednom drugom mjestu na planeti.

Prije oko 250 miliona godina, kada su se zemljane ploče naše planete spojile, a najveći broj životnih formi započeo slobodno kretanje iz jednog regiona u drugi, Sokotra je već bila zasebno ostrvo. Evolutivni procesi u njenoj flori i fauni se nikada nisu proširili na okolno kopno, što ih je učinilo jedinstvenim za malu teritoriju ostrva. Sokotra je naseljena posljednjih 2000 godina. Na njoj živi preko 50,000 stanovnika, uglavnom arapskih beduina, Južnoafrikanaca i Somalijaca, koji se bave ribolovom, stočarstvom i uzgojem hurmi.

Jedna od najzanimljivijih biljaka Sokotre svakako je krvavo zmajevo drvo (Dracaena cinnabari), neobičnog stabla nalik kišobranu. Njegov biljni sok, karakteristične crvene boje, ima višestruku namjenu. Tradicionalno se koristi i kao lijek, i kao za lak-boja za zaštitu drvenih površina.

Čudnovatosti u svetu flore – 10naj

Sljedeće je gigantsko sočno drvo (Dorstenia gigas) koje sa maksimalnom visinom od jedva preko 1 metra ne opravdava svoje moćno ime. Ipak, djeluje stabilno zahvaljujući svom stablu koje dostiže prečnik i veći od visine. I opet, samo djeluje. Njegova kora je tako tanka da ga možete povrijediti noktom, kada počinje da luči gust bijeli sok. Na ostrvu se najviše koristi kao hrana za životinje, naročito za koze kojima odgovara zbog visokog sadržaja vode, što se povoljno odražava na prinose mlijeka.

ostrvo-druge-planete-10

Jedno od najrasprostranjenijih je drvo-krastavac (Dendrosicyos socotranus) dostiže visinu od preko 3 metra i jedina je biljka iz porodice krastavaca koja raste na stablu. Razmnožava se samo iz sjemena, cvijet mu je žut a plodovi veličine 3-5 cm, zeleni u fazi sazrijevanja, a boje cigle u punoj zrelosti.

ostrvo-druge-planete-12

Pustinjska ruža Sokotre (Adenium obesum socotranum), poznata je i kao drvo-flaša. Raste u visinu do 3,5 metara i ima ogromno, karakteristično konusno stablo na vrhu kojeg se javljaju purpurni ili ružičasti cvjetovi. Podsjeća na stablo baobaba.

ostrvo-druge-planete-8

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj