NA POMOLU OZBILJAN SUKOB BRISELA I LONDONA, U FOKUSU SJEVERNA IRSKA! Johnson dobio podršku za zakon kojim želi prekršiti dijelove Brexita

Britanski premijer Boris Johnson dobio je većinu u parlamentu u prvom od nekoliko krugova glasanja o zakonu suprotnom međunarodnom pravu, kojim želi prekršiti dijelove sporazuma o Brexitu.

Boris Johnson mocked for wanting an Australian relationship with the EU |  London Evening Standard

Johnson, koji u donjem domu parlamenta ima komotnu većinu od 80 zastupnika, dobio je u drugom krugu čitanja podršku 340 zastupnika za zakon o uređenju unutarnjeg tržišta u odnosu na 263 protiv.

O konačnom nacrtu zakona raspravljat će se u parlamentu još četiri dana, do utorka iduće sedmice. Johnson je pobijedio na glasanju usprkos rastućoj pobuni među zastupnicima iz vlastite stranke koji smatraju da će kršenje međunarodnog prava narušiti ugled Velike Britanije.

Prije glasanja premijer je rekao kako je potrebno donijeti taj zakon budući da Europska unija nije maknula “revolver sa stola” u pregovorima o uređenju trgovinskih odnosa.

EU je optužio da u pregovorima prijeti kako će iskoristiti odredbe Sporazuma o razdruživanju, koji je potpisan u januaru, kako bi postavila carinske barijere između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva te čak kako bi blokirala uvoz hrane.

Bruxelles pak navodi da bi Johnsonov plan uništio trgovinske pregovore i izazvao neuređeni Brexit.

Johnson je rekao zastupnicima kako je ključno suprotstaviti se apsurdnim prijetnjama iz Bruxellesa, poput one da London postavlja barijere između Britanije i Sjeverne Irske i nameće blokadu hrane, što, po njegovim riječima, predstavlja prijetnju jedinstvu Ujedinjenog Kraljevstva.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj