PRIZNAJU DA JE IPAK OTROVAN?! Ruski bolničari upravo su oborili službenu rusku priču o Navaljnijevom padu u komu

Ruski bolničari koji su pružili prvu pomoć ruskom opozicionom čelniku Alekseju Navaljnom, kad mu je pozlilo na letu iz ruskog grada Omska u Moskvu, sad su za Reuters otkrili da Navaljni uopće nije pokazivao znakove metaboličkog poremećaja te da nije imao povišen šećer u krvi.

Alexei Navalny: 'Poisoned' Putin critic in 'worrying condition' after  arriving in Germany for treatment | World News | Sky News

Reuters je tu ekskluzivnu informaciju dobio od pet različitih medicinskih izvora. Ovo je otkriće značajno jer su Navaljnom liječnici u Hitnoj bolnici br. 1 u Omsku, gdje je prvo završio na liječenju, dijagnosticirali metabolički poremećaj, uz razinu šećera u krvi četiri puta višu od normalne. 

Ruski liječnici isključili trovanje, dijagnosticirali metabolički poremećaj

Podsjetimo, liječnici iz ove bolnice isključili su trovanje kao uzrok Navaljnijevog pada u komu, koji su umjesto toga pripisali metaboličkom poremećaju uzrokovanom padom šećera u krvi. Zamjenik šefa bolnice u Omsku Anatolij Kaliničenko rekao je novinarima kako u Navalnijevom tijelu nisu pronađeni tragovi otrova. 

Međutim, čini se da su ruski liječnici u međuvremenu promijenili službenu verziju i ustvrdili da se Navaljni otrovao antipsihoticima te da je ustvari imao previsok, a ne prenizak šećer u krvi.

Iako su se liječnici u Omsku u početku protivili prebacivanju Navalnog u specijaliziranu bolnicu u Njemačkoj, ipak su to dozvolili dva dana kasnije. Reutersov izvor tvrdi da je dozvola za prebacivanje došla izravno iz Kremlja. 

Bolničari kažu da je Navalnom šećer u krvi bio normalan

A sada su izvori upoznati s Navaljnijevim početnim liječenjem u ruskom avionu i aerodromu, nakon što je avion izvanredno sletio, otkrili da je test na glukozu, odnosno šećer u krvi koji su Navalnom tada napravili pokazao rezultat 3-5 milimola po litri, što je unutar normalnih parametara. 

“Tu nije bilo dijabetesa, sve se to odmah provjerilo i isključilo. Indikator je bio normalan, nije bilo problema s metabolizmom ugljikohidrata”, rekao je za Reuters jedan od izvora. 

Još dva izvora potvrdila su da Navalnijev šećer u krvi nije bio abnormalan, a četiri od pet izvora reklo je da Navaljnijevi simptomi nisu upućivali na metabolički poremećaj. Bolničari su unutar 12 minuta od slijetanja aviona i iskrcavanja Navaljnog isključili dijabetičku komu i moždani udar kao moguće uzroke.

Radili su metodom eliminacije, isključujući sve te dijagnoze koje se sad spominju“, objasnio je izvor.

Ruski toksikolog negira trovanje, ali je svejedno dao Navaljnom lijek za nervni otrov?

To je bilo teško opisati. Navaljni je bio omamljen, u stanju zbunjene svijesti, nije mogao objasniti ništa“, rekao je jedan od izvora. 

No Aleksandar Sabaev, glavni toksikolog u bolnici u Omsku, opovrgava tvrdnje Reutersovih izvora. 

Ne, to nije istina, bolničarski tim dobio je rezultat od 13 mmol po litri. Metabolički parametri mogu se pronaći samo biohemijskom analizom, koja se može obaviti samo u bolnici“, odgovorio je Sabaev Reutersu. Dodao je da je Navaljni imao “sklonost komi”, iako je teško reći što to točno znači.

S druge strane, tri Reutersova izvora kažu da su bolničari hitne pomoći vidjeli znakove trovanja na Navaljnom.

Zanimljivo je da je Sabaev dao Navalnom atropin, lijek koji se među ostalim koristi pri trovanju nervnim otrovima i pesticidima, ali sad tvrdi da mu je taj lijek dao jer su mu bolničari i Navalnijevi suradnici rekli da sumnjaju na trovanje. 

Reutersovi izvori kažu da je upravo atropin u toj početnoj fazi liječenja vjerojatno spasio život Navalnom – iako je Sabaev nakon toga isključio trovanje kao uzrok njegove bolesti, tvrdeći da laboratorijski testovi nisu pronašli nikakve otrove u njegovom tijelu.

“Svi su (liječnici u bolnici u Omsku) bili sigurni da je ovo trovanje”

I Navaljnijeva liječnica i suradnica Anastasija Vasiljeva kazala je da ruski oporbenjak nikad nije imao metaboličkih problema i da je imao normalnu razinu šećera u krvi. 

On je zdrav čovjek, nije nikad imao ozbiljnih abnormalnosti“, dodala je ova liječnica.

Svi su (liječnici u bolnici u Omsku) bili sigurni da je ovo trovanje, klinička slika je bila takva“, rekao je također izvor za Reuters, unatoč tome što dotična bolnica i regionalno ministarstvo zdravstva koje je nadzire i dalje insistira da je Navalni imao metabolički poremećaj. 

U svakom slučaju, liječnici u sveučilišnoj bolnici Charite u Berlinu pronašli su u Navaljnijevom organizmu tragove nervnog bojnog otrova iz grupe novičok. Novičok je izumljen u Sovjetskom Savezu, a njegova proizvodnja nastavljena je u tajnosti u postsovjetskoj Rusiji. Budući da Navaljni to jutro nije ništa jeo i da je samo popio čaj u kafiću na aerodromu prije polijetanja, sumnja se da je upravo tako otrovan. 

Njemačka utvrdila da je Navalni otrovan novičokom 

Novičok izaziva niz zdravstvenih problema, uključujući usporavanje srčanog ritma, nakupljanje tekućine u plućima i trajno oštećenje živaca po cijelom tijelu. Još je prerano reći hoće li Navaljni, ako se oporavi, imati trajne zdravstvene posljedice i kakve.

Navalni se u međuvremenu počeo oporavljati. 7. septembra liječnici su ga probudili iz medicinski inducirane kome, a 14. septembra bolnica je priopćila da je skinut s respiratora i da je taj dan prvi put ustao iz kreveta. 

Službena Moskva je, naravno, zanijekala upletenost u trovanje Navaljnog, baš kao i Skripalja. Zatražila je od Berlina dokaze da je Navaljni otrovan, a berlinski tužitelji priopćili su da će proslijediti te informacije ako se Navaljni s time složi. 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj