(VIDEO) TRAMP ZA POŽARE U KALIFORNIJI OKRIVIO LOŠE UPRAVLJANJE ŠUMAMA! Nasmijao se na konstatacije o globalnom zagrijavanju: ‘Uskoro će zahladiti, mislim da nauka ne zna mnogo o tome’

Američki predsjednik Donald Tramp posjetio je Kaliforniju povodom golemih požara koji haraju tom saveznom državom, kao i ostatkom zapadne obale SAD-a. 

U sklopu te posjete sastao se s demokratskim guvernerom Gavinom Newsomom i drugim kalifornijskim dužnosnicima. Američki predsjednik je, još jednom, negirao ulogu koju globalno zagrijavanje igra u katastrofalnim požarima poput onih koji trenutno haraju Kalifornijom, Oregonom i Washingtonom (saveznom državom). 

“Zahladit će, samo gledajte“, odgovorio je Tramp uz smijeh direktoru Agencije za nacionalne resurse Kalifornije, Wadeu Crowfootu. 

Crowfoot ga je, naime, upozorio da je potrebno “prepoznati klimatske promjene i ono što rade našim šumama”. 

“Ako ignoriramo znanost i na neki način guramo glavu u pijesak i mislimo da se tu radi samo o upravljanju vegetacijom, nećemo uspjeti zaštititi stanovnike Kalifornije”, dodao je Crowfoot, referirajući se na Trampovo insistiranje da su požari u Kaliforniji isključivo posljedica lošeg upravljanja šumama, a ne klimatskih promjena koje isušuju vegetaciju i čine je podatnijom za širenje požara.

Na Trampov komentar da će globalno zatopljenje biti zamijenjeno “hlađenjem” Crowfoot mu je pristojno odvratio: “Volio bih da se nauka slaže s Vama.” “Mislim da to nauka i ne zna, ustvari”, rekao je Tramp.

Teško je reći je li se Tramp šalio ili nije, ali jasno je da aktualni američki predsjednik već dugi niz godina poriče efekte globalnog zagrijavanja za koje mnogi naučnici smatraju da je odgovorno za klimatske promjene i katastrofe koje ih slijede.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj