DOŠLO JE VRIJEME DA SE OSLOBODIMO KOLONIJALNE PROŠLOSTI! Barbados se odriče britanske kraljice, želi da postane republika!

Barbados namjerava da ukloni britansku kraljicu Elizabetu Drugu sa čela države i da postane republika do novembra 2021. godine, saopštile su vlasti.

Premijer Barbadosa Mija Motli citirala je u govoru prvog premijera te države Erola Baroua koji je upozorio da se “ne tumara kolonijalnim prostorijama”.

Guverner Barbadosa Sandra Mejson pročitala je govor Motlijeve, u kojem se navodi da je došlo vrijeme da se ta država potpuno oslobodi svoje kolonijalne prošlosti i da stanovnici ostrva žele da na čelu države vide nekoga sa Barbadosa.

“Ovo je krajnja izjava povjerenja u ono što jesmo i što možemo da postignemo. Stoga će Barbados preduzeti sljedeći logičan korak do trenutka kada budemo proslavili 55. godišnjicu nezavisnosti”, navodi se u govoru Motlijeve.

Barbados je dobio nezavisnost od Velike Britanije 1966. godine, ali je kraljica ostala ustavni monarh i lider države, piše “Gardijan”.

Većina karipskih država zadržalo je zvanične veze sa monarhijom nakon dobijanja nezavisnosti, kao što su Trinidad i Tobago, Dominika i Gvajana.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj