DRŽAVNI VRH HRVATSKE PRIMIO DODIKA! Milanović: ‘Hrvatska neće dozvoliti jednostranu reviziju Dejtonskog sporazuma’; Plenković: ‘Razgovarali o putnoj infrastrukturi’

Interes Republike Hrvatske je stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina, kao i osiguranje jednakih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda.

Andrej-Plenkovic-Milorad-Dodik

Zbog toga Republika Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative u smjeru jednostrane revizije Daytonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi, saopćeno je iz kabineta hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, nakon što se u srijedu poslije podne sastao sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom. 

Iz kabineta hrvatskog predsjednika saopćeno je kako je za ostvarenje stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine važan nastavak dijaloga predstavnika sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, a čemu je Hrvatska, “kao prijateljska i susjedna zemlja, spremna dati svoj doprinos”.

U kratkom saopćenju istaknuto je još to kako se na sastanku razgovaralo o situaciji u Bosni i Hercegovini i njezinim euroatlantskim perspektivama, zatim o problemima u provođenju Daytonskog sporazuma, te o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka.

Dodik je pak nakon sastanka sa Milanovićem optužio Bošnjake da pokušavaju majorizirati Hrvate i Srbe u Bosni i Hercegovini, kao i predstavnike međunarodne zajednicu u zemlji za koje je rekao da su devestirali Dejtonski mirovni sporazum koji je 1995. godine zaustavio rat u BiH.    

Sastanak Dodika sa hrvatskim predsjednikom Milanovićem, te premijerom Andrejom Plenkovićem u srijedu u Zagrebu izazvao je oštre reakcije druga dva člana tročlanog Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića. Sastanak je ocijenjen kao zaobilaženje zvaničnih institucija Bosne i Hercegovine, obzirom da Dodik u ovom trenutku ne predsjedava Predsjedništvom BiH.

milanovi-dodik-sastanak3-5f623a84ebf731

Plenković: Razgovarali o putnoj infrastrukturi

Predsjednik Vlade Andrej Plenković razgovarao je danas na radnom sastanku u Banskim dvorima s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Glavna tema razgovora bila je daljnji razvoj prometnog povezivanja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na izgradnju novog cestovnog mosta kod Gradiške i pristupnih prometnica. Taj most zajednička je investicija Hrvatske i BiH kojom će se bitno povećati volumen i protočnost prometa osoba i roba, na korist obje države.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je važnost povratka prognanih Hrvata, kao i zaštite njihove imovine. Na sastanku je potvrđeno da će trasa autoceste Banja Luka – Prijedor ići alternativnim pravcem čime će se zaštititi imovina Hrvata na tom području i izbjeći rušenje njihovih kuća.

Tijekom radnog sastanka razgovaralo se i o snažnijoj gospodarskoj suradnji, ulaganjima, potpori Hrvatske europskom putu BiH te situaciji na jugoistoku Europe, kao i o problemu nezakonitih migracija, priopćeno je iz Vlade.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj