NAJAVIO ‘KABINET KONTINUITETA’: Jošihide Suga novi japanski premijer

Donji dom japanskog parlamenta izabrao je danas Jošihidea Sugu za novog premijera, a on je najavio formiranje “kabineta kontinuiteta” nakon što je na funkciji zamijenio Šinza Abea. Abe je na toj funkciji bio osam godina.

Očekuje se da će Suga zadržati polovinu ministara iz kabineta Abea, koji se povukao iz zdravstvenih razloga.

Suga, dugogodišnja Abeova desna ruka na položaju Vladinog sekretara, obećao je da će provoditi mnoge programe prethodnog premijera, uključujući ekonomsku strategiju, i da će realizovati strukturne reforme, što obuhvata i smanjenje birokratije.

Suga je ubjedljivom većinom prethodno izabran za lidera vladajuće Liberalno demokratske stranke. Na položaju premijera suočava se sa serijom izazova, od suzbijanja epidemija Covida 19 do oporavka ekonomije i rješavanja problema ubrzanog starenja japanskog stanovništva.

On nema mnogo direktnog diplomatskog iskustva, a moraće da se suoči i sa sve izraženijom konfrontacijom SAD i Kine, izgradi veze sa Vašingtonom poslije američkih predsjedničkih izbora 3. novembra i pokuša da očuva veze Tokija sa Pekingom.

Domaći mediji prenose da će polovinu nove Vlade činiti ljudi iz Abeovog kabineta. Među ministrima će biti samo dvije žene, a prosječna starost članova Vlade je 60 godina.

Abeov mlađi brat Nobuo Kiši je najozbiljniji kandidat za ministra odbrane, a Taro Kono će sa ove pozicije preći na funkciju ministra za administrativne reforme, koju je i ranije obavljao.

Jasutoši Nišimura, prvi Vladin čovjek za mjere protiv Covida 19, ostaće ministar ekonomije, a Kacunobu Kato, dosadašnji ministar zdravlja, vjerovatno će postati glavni Vladin sekretar.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj