NAKON SASTANKA LIDERA SDA I HDZ-a! Izetbegović: Prvo Vlada FBiH, pa onda izmjene Izbornog zakona

Okončan je sastanak predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragana Čovića.

Izetbegović nakon sastanka s Čovićem: Zadali smo sebi novi rok | N1 BA

Implementirati izborne rezultate

Na sastanku, koji je održan u zgradi institucija BiH, se trebalo razgovarati o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH, a na temelju ranijeg političkog dogovora kojeg su ove dvije stranke postigle u Mostaru.

Da podsjetim, sve presude Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava u Strazbutru se moraju implementirati i to je taj politički dio sporazuma kojeg smo potpisali prije nekoliko mjeseci. Naizgled te presude su u koliziji, ali nisu jer insistiraju na dva principa na kojima BiH počiva, građanskom i etničkom. Eventualni dogovor bi značio stabilan balans ova dva principa i stabilnu BiH. SDA i HDZ mogu samo osmisliti model rješenja – izjavio je Izetbegović.

Objasnio je da eventualni dogovor moraju prihvatiti dvije trećine zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kao i delegati u Domu naroda.

Prije toga ga moraju prihvatiti i predstavnici koalicionih partnera SDA, a to su DF i SBB. U ove pregovore sam krenuo uz dogovor sa Komšićem i Radončićem. SDA će insistirati na dosljednoj primjeni Ustava BiH. Domovi naroda ne mogu imati istu ulogu i snagu kao zastupnički domovi. Narodi u BiH imaju pravo biti zastupljeni. Imaju pravo štititi vitalni nacionalni interes i to je sve. Njihovi predstavnici nemaju pravo rušiti bez obrazloženja sve što zastupnički domovi usvoje, a to se u FBiH pretvorilo u teror manjine nad većinom – kazao je predsjednik SDA.

Podsjetio je Izetbegović da je rješenej izbora u Mostaru izgledalo nemoguće, ali je to pitanje ipak riješeno.

Ozbiljan nastavak razgovora između SDA i HDZ-a nije realan dok se ne implementiraju rezultati izbora iz 2018. godine. Dvije godine smo već bez federalnog nivoa vlasti i već osam mjeseci smo bez popunjenog Ustavnog suda FBiH. Na tome insistira SDA i mislim da je bolje sve to pomaći dok se ne završe Lokalni izbori jer bilo kakvo rješenje da osmislimo, da je najbolje, u ovom predizbornom periodu ono će biti napadnuto od drugih stranaka. To što se dvije godine ne implementiraju rezultati na federalnom nivou obesmišljava same izbore. Čemu izbori i čemu izmjene Izbornog zakona ako nećemo implementirati rezultate izbora – pojasnio je Izetbegović.

Komentarisao Dodikovu posjetu Zagrebu

Prokomentirao je Izetbegović i posjetu Milorada Dodika Zagrebu, te je u tom kontekstu kazao da politika koju Dodik oličava je politika destabilizacije, podjela, secesionizma, kočenja BiH na njenom euroatlantskom putu, gušenja i usporavanja rada Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, vrijeđanja Hrvata i Bošnjaka koje je nedavno nazvao ustašama i balijama i ignoriranje njihovog prava na legitimne predstavnike u strukturi vlasti entiteta RS.

I Dodik je član Predsjedništva BiH. On nije predsjedavajući. To je Šefik Džaferović. On u ovom času predstavlja BiH. Njegova politika je, za razliku od politike Milorada Dodika, stabilizirajuća i reformska. Bošnjaci i Hrvati žive izmiješani u BiH. Hrvatska i BiH su trebale razmijeniti zvanične posjete. Milanović je pozvan u zvaničnu posjetu. Pozvati Dodika, zaobilazeći Džaferovića, je veoma loša poruka. U izvjesnoj mjeri to je potvrda priča o nekoj novoj saradnji Srba i Hrvata na račun Bošnjaka. To je podrška politici koju Dodik predstavlja. To je poruka nepoštovanju BiH, njenih predstavnika i njene hijerarhije. U svakom slučaju sačekat ćemo kakvi će zaključci biti i da li će oni demantirati i relativizirati nešto od ovoga – zaključio je Izetbegović.

Ponovio je Izetbegović da daljih pregovora sa HDZ-om neće biti dok se ne formira nova Vlada FBiH, te je podsjetio da zakon kaže da se rezultati izbora moraju implementirati.

Ne možemo ucijenjeni pregovarati – poručio je predsjednik SDA.

Kazao je Izetbegović da, što se tiče njegove stranke, sve može biti završeno u ovoj sedmici kada je u pitanju implementacija izbornih rezultata. Na upit o posjeti člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu, kazao je da je dobio poziv od predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Ja sam mu kazao sve iste stvari. Ali on se ne slaže. On smatra da treba razgovarati, da se samo kroz razgovor neka rješenja mogu postići. Pozvao je i mene da ga posjetim. I gospodin Plenković me pozvao da ga posjetim. Vidjet ćemo kakve će danas poruke biti sa ovih sastanaka, pa ću onda i ja odlučiti da li da idem u te posjete – izjavio je Izetbegović.

O koaliciji sa SBB-om

Ponovio je predsjednik SDA da Izborni zakon obavezuje stranke na implementaciju izbornih rezultata. Kada je u pitanju koalicija sa SBB-om, kazao je da ona egzistira u Vladi FBiH i u nekoliko kantona.

Kada su teški odnosi između SBB-a i SDA, Radončić i ja se sastajemo, čujemo se i pravimo pomake. Naprimjer ovaj dogovor o Mostaru nije uopće napravljen u dobroj atmosferi između SDA i SBB-a. Imamo te oscilacije koje prevazilazimo. Pravimo neke napretke kada su ti odnosi dobri. Što se mene tiče, gledat ću da što više bude tih dobrih momenata između SBB-a i SDA – kazao je Izetbegović.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj