RAZGOVORI O ‘ZAJEDNICI SRPSKIH OPŠTINA’ BILI BI KORAK UNAZAD! Tači: Međusobno priznanje može se dogoditi samo u Washingtonu, ne želimo ‘Republiku Srpsku’ na Kosovu!

Predsjednik Republike Kosova Hašim Tači rekao je da bi svako ponovno otvaranje pitanja Zajednice srpskih opština u Briselu bilo “korak unazad” za Prištinu. On je rekao da su novi razgovori o ZSO “agenda Srbije” i naveo kako “postoji opasnost da se stvori `Republika Srpska` na Kosovu”.

Tači je istakao da niko nema pravo uopšte ni da pregovara, a posebno ne da postigne neki novi sporazum po pitanju ZSO.

Ponovno otvaranje pitanja o Zajednici u Briselu predstavlja zastoj za Kosovo. To je udarac na državnost Kosova i kršenje suvereniteta, postoji opasnost da se stvori “Republika Srpska” na Kosovu – rekao je Tači poslije ceremonije u Prištini povodom Јevrejske nove godine.

On kaže i da je pokretanje tema kao što su ZSO, imovina ili druge, “agenda Srbije” koja je usmjerena da proces ide ka, kako je rekao, “potpunom rasulu i tendenciji slabljenja države Kosovo”.

Vjerujem da ako bi se u Vašingtonu postigla ekonomska normalizacija, uzajamno priznanje se može postići samo u Bijeloj kući. Bilo koja agenda, bilo da se radi o udruživanju, bilo o imovini ili drugim pitanjima, o kojima se raspravljalo dva ili tri puta, za mene je to korak unazad za Kosovo – smatra Tači.

On je rekao i da je pitanje ZSO riješeno sporazumom iz 2013, kao i da je o tome mišljenje dao i Ustavni sud, a da je sastanak u četvrtak “opasan po `državu` Kosovo i agenda je Srbije”.

Tači je dodao da parlament Kosova “mora da bude veoma oprezan” i da niko nema pravo, “niti da pregovara, a kamoli da se postigne neki novi sporazum o ZSO”.

Naveo je i da će se raditi na finalizaciji sporazuma koji je formalizovan u Vašingtonu.

Tema formiranja Zajednice srpskih opština pokrenuta je ponovo prošle nedjelje u sklopu nove runde dijaloga u Briselu. U četvrtak bi razgovori trebalo da se nastave na ekspertskom nivou.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj