HITIN U KOMBINACIJI SA ODREĐENIM MINERALIMA! Zgrade na Marsu gradit će se od supstance iz gljiva i ribljih krljušti!

Naučnici smatraju da bi zgrade na Marsu mogle biti napravljene od supstance koja se nalazi u ribljim krljuštima i gljivama zvane hitin. Kada se hitin pomiješa sa česticama iz tla Marsa, mogao bi se dobiti dovoljno čvrst materijal za izgradnju objekata i nekih predmeta, navode stručnjaci.

Why It Is So HARD To Colonize MARS! - YouTube

Hitin bi mogao da se dobije na Marsu iz bio-konverzije organskog otpada od insekata ili gljivica koje bi se tamo gajile na farmama.

U preliminarnim ispitivanjima materijala, stručnjaci su konstruisali maketu stambenog objekta na Marsu, za koji se pokazalo da posjeduje dovoljno elastičnosti.

Hitin bi tako mogao da pomogne NASA-i, ali i kompanijama poput “Space X” koje planiraju da u narednih 20 godina uspostave ljudske kolonije na Marsu, prenosi portal diazhub.com.

Proizvodnja inspirisana prirodnim materijalima i održivom tehnologijom, je proizvodnja  koja omogućava novu paradigmu“, rekao je autor studije dr Havier Fernandez sa singapurskog Univerziteta za tehnologiju i dizajn.

“Pokazali smo da su takvi materijali ali i koncept održivosti ključni ne samo za naš opstanak na Zemlji, već i za jedno od sljedećih najvećih dostignuća čovječanstva – našu transformaciju u međuplanetarnu vrstu”, dodao je Fernandez.

Hitin je prisutan u mnogim organizmima i primarna je komponenta ćelijskih zidova gljivica, egzoskeleta rakova i insekta, a ima ga i u krljušti riba i kod vodozemaca.

Već se koristi u proizvodnji hrane i kao sredstvo za zgušnjavanje.

Tehnika istraživača, kada je u pitanju proizvodnja potrebnih predmeta pa i građevinskih elemenata na Marsu, uključuje kombinovanje hitina i minerala regolita.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj