NIJE OTROVAN NA AERODROMU?! Otrov Novičok otkriven na boci vode u hotelskoj sobi Navaljnog!

Nervni otrov kojim je otrovan Navaljni otkriven je na praznoj boci vode u njegovoj hotelskoj sobi u sibirskome gradu Tomsku, što ukazuje na to da je otrovan ondje, a ne u zračnoj luci kao što se mislilo, rekao je njegov tim.

Kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnome je pozlilo na letu iz Sibira za Moskvu prošli mjesec. Proveo je neko vrijeme u sibirskoj bolnici a zatim je na zahtjev obitelji prebačen na liječenje u Berlin.

Njemačka kaže da je otrovan nervnim otrovom novičokom te da ima dokaz za to. Rusija tvrdi da nisu iznijeti dokazi da je otrovan.

Video postavljen na Instagram profilu Navaljnog prikazuje njegove suradnike kako pretražuju sobu u hotelu Xander u Tomsku 20. augusta, sat vremena nakon što su čuli da se razbolio u sumnjivim okolnostima.

“Odlučeno je da se uzme sve što bi hipotetski moglo biti korisno i preda liječnicima u Njemačkoj. Bila je očita činjenica da taj slučaj neće biti istražen u Rusiji”, piše u objavi.

Na snimci se vidi kako članovi njegova tima sa zaštitnim rukavicama na rukama pakiraju nekoliko praznih boca mineralne vode u vreće.

Dvije sedmice kasnije njemački laboratorij našao je tragove novičoka upravo na boci vode iz hotelske sobe u Tomsku“, stoji u objavi.

“Nakon toga je više laboratorija koji su proveli analizu uzoraka potvrdilo da je Navaljni time otrovan. Sada znamo da je to učinjeno prije nego što je izašao iz hotelske sobe i otišao u zračnu luku.”

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj