ODBIJENA DODIKOVA INICIJATIVA! Ambasada BiH ostaje u Tel Avivu, Komšić i Džaferović glasali za priznavanje Kosova!

Završene su dvije vandredne i jedna redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA BiH! Usvojeno nekoliko korisnih odluka za  rješavanje migrantske krize, Dodik ponovo povukao pitanje vitalnog  interesa: Ne želi da strana agencija vrši monitoring izbora! - GlobalCir

Raspravljalo se o dva pitanja koja su proteklih sedmica u žiži javnosti. Riječ je o inicijativi Milorada Dodika da se ambasada BiH u Izraelu premjesti u Jerusalem iz Tel Aviva te inicijativa člana Predsjedništva Željka Komšića za priznavanje Republike Kosovo.

Premještanje Ambasade BiH u Jerusalem je odbijeno. predsjedavajući Šefik Džaferović i Željko Komšić su glasali protiv. Za priznavanje Kosova glasali su Džaferović i Komšić, dok je Dodik bio protiv. Odluka o priznanju Kosova ide u naredni krug, ako ostane ista onda Dodik može pokrenuti vitalni nacionalni interes.

Mi smo htjeli da povučemo tačke dnevnog reda oko ambasade i Kosova, Dodik je insistirao da ove tačke budu na dnevnom redu, kazao je Džaferović nakon sjednice.

Kosovo je nezavisna država

Dodik će pokušati poduzeti korake kojima će to spriječiti, sada je dva prema jedan, kazao je Komšić.

Kosovo je nezavisna država, to je realnost i od toga ne treba bježati. Šta Dodik može, izaći pred NSRS i srbovati, to je sve što će Dodik uraditi, kazao je Komšić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj