POTVRĐENO MEDIJIMA: SAD tajno proizvele i testirale prototip novog lovca!

Ratno vazduhoplovstvo SAD-a tajno je dizajniralo, proizvelo i testiralo najmanje jedan prototip lovačkog aviona nove generacije, kao dio programa Sljedeće generacije dominacije u vazduhu (NGAD), objavio je dr Vil Roper, asistent sekretara Ratnog vazduhoplovstva zadužen za tehnologiju i logistiku.

US Air Force has secretly built and flown a full-scale prototype of its  future combat aircraft - Blog Before Flight - Aerospace and Defense News

Vijest o testovima novog američkog aviona obišla je svijet. Roper je postojanje prototipa prvo potvrdio novinarki portala Defence News tokom jedne konferencije.

Već smo napravili demonstrator i testirali smo ga u letu. Srušili smo rekorde. Spremni smo da napravimo avion sljedeće generacije na način na koji to nikada nije učinjeno ranije“, rekao je Roper.

Detalji i izgled novog aviona i dalje su nepoznati. To je prvi novi lovački avion SAD napravljen u posljednjih 20 godina, još od takmičenja između prototipa iks-32 i iks-35.

Ratno vazduhoplovstvo ima novi pristup razvoju i proizvodnji aviona, korišćen i za školski avion T-7A. Ističe se da to može da uštedi vrijeme i troškove za lovac sljedeće generacije za 10 odsto.

Vil Roper je odbio da komentariše koliko je dosad proizvedeno prototipa, ko je proizvođač kao i kada je izveden prvi let. Ne znaju se ni mogućnosti aviona, brzina niti da li može da leti bez pilota.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj