TVRDI DA SU SJEDINJENE DRŽAVE KRENULE PUTEM KOMUNIZMA?! Američki umjetnik Datuna želi otkupiti Lenjinovo balzamovano tijelo i smjestiti ga u mauzolej u Washingtonu!

Poznati američki umjetnik David Datuna planira da u Washintonu sazida repliku ruskog mauzoleja sa Crvenog trga i da u tom objektu smjesti balzamovano tijelo vođe revolucije iz 1917. godine Vladimira Iljiča Lenjina.

US artist Datuna wants to buy Lenin's embalmed body from Moscow

On je spreman da otkupi Lenjina od Ruske Federacije i u tu svrhu nudi, za početak, svotu od milion dolara.

Datuna potrebu podizanja takvog umjetničkog objekta u glavnom gradu SAD objašnjava promjenama u zemlji, “čiji su se građani umorili od politike agresivnog kapitalizma, dok je u društvu sazrela potreba za kretanjem u pravcu socijalnih transformacija”.

Ukoliko je malo milion dolara, njujorški umjetnik najavljuje da će sakupiti “više od milijardu dolara”. “Amerika se kreće u pravcu komunizma i socijalističkih ideja“, smatra on.

Datuna samtra da “nije teško izgraditi još jedan mauzolej, ali zamijeniti Lenjina nije moguće”, pa zato predlaže da kupi njegovo balzamovano tijelo.

David Datuna je, prema podacima ‘Businnes Insider’, jedan od najprodavanijih i najskupljih umjetnika u svijetu.

Ovaj predstavnik američke savremene umjetnosti i kolekcionar postao je svjetski poznat nakon što je njegova slika s portretima predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, u originalnoj umjetničkoj interpretaciji, pod nazivom “Svevideći V”, prodata po cijeni od 400.000 eura.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj