PREDSJEDNIK OBJAVIO NA TWITTERU! Honduras seli ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem

Honduras će do kraja godine preseliti ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem, najavio je u nedjelju predsjednik Juan Orlando Hernandez, poručujući time da planira slijediti kontroverzni potez SAD-a od prije dvije godine.

Honduras seli veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem

Selidba veleposlanstva dogovorena je s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, napisao je predsjednik Hondurasa Juan Orlando Hernandez na Twitteru.

Najavio je ujedno da će Izrael prvi puta otvoriti ambasadu u glavnom gradu Hondurasa, Tegucigalpi. Honduras je već u septembru prošle godine otvorio diplomatski ured u Jeruaalemu i priznao ga za glavni izraelski grad.

Američki predsjednik Donald Tramp najavio je u decembru 2017. da će SAD jednostrano priznati Jerusalem kao glavni grad Izraela i preseliti u njega ambasadu iz Tel Aviva u 2018. Veliki dio međunarodne zajednice kritizirao je te poteze budući da status Jerusalema smatra otvorenim do završetka mirovnih pregovora Izraela i Palestinaca.

Gvatemala je 2018. slijedila primjer SAD-a i također preselila veleposlanstvo. Izrael smatra cijeli Jerusalem svojim glavnim gradom dok Palestinci žele taj status za istočni dio grada, podsjeća dpa.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj