TRAMP PLANIRA ZACEMENTIRATI KONZERVATIVNU VEĆINU U VRHOVNOM SUDU?! Joe Biden zatražio od Senata da ne glasa za novog sudiju prije predsjedničkih izbora!

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden zatražio je u nedjelju od Senata, kojim dominiraju republikanci, da ne glasa o kandidatu za Vrhovni sud prije predsjedničkih izbora, nazvavši plan aktuelnog predsjednika i svog protukandidata Donalda Trampa izrazom “sirove političke moći.”

Joe Biden's Court Vacancy Plan: More Talk of Health Care and the Pandemic -  The New York Times

Namjera predsjednika Trampa da na mjesto Ruth Bader Ginsburg, koja je umrla u petak, imenuje drugu osobu prije izbora 3. novembra je “naprosto provođenje sirove političke moći”, rekao je Biden u govori u Philadelphiji. 

Takvo bi imenovanje, kada bi ga podupro Senat, zacementiralo broj konzervativne većine u Vrhovnom sudu na šest prema tri, što bi decenijama moglo utjecati na američke zakone i život. Imenovanja u Vrhovni sud su doživotna.

Biden je rekao da bi on, ako pobijedi na izborima 3. novembra, morao imati šansu nominirati novog suca Vrhovnog suda. Ponovio je da bi nominirao Afroamerikanku kada bi imao priliku, što bi bilo prvi put u Vrhovnom sudu SAD-a.

Ranije u nedjelju još jedna republikanska senatorica Lisa Murkowski izjavila je da neće glasati za imenovanje suca Vrhovnog suda Sjedinjenih Država prije predsjedničkih izbora 3. novembra. Time je postala druga republikanska senatorica od ukupno njih 53 od 100 mjesta u Senatu koja je javno izrazila neslaganje s Trampovom namjerom.

Senatorica Susan Collins iz Mainea u subotu je imala sličnu izjavu.

Tramp je u subotu rekao da će sljedeće sedmice objaviti nominacije za upražnjenu poziciju Ruth Bader Ginsburg.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj