UPUTIO IZVINJENJE NAVALJNOM! Javio se hemičar koji je u tajnom sovjetskom programu razvio otrov novičok

 Hemičar koji tvrdi da je bio uključen u tajni sovjetski program u sklopu kojeg je razvijen nervni agens novičok ispričao se Alekseju Navaljnom koji je, kako tvrde njemački liječnici, otrovan tim snažnim nervnim otrovom.

POLEMIKA SOVJETSKIH HEMIČARA OKO TROVANjA NAVALjNOG: Izvinio se lažni autor  nervnog agensa novičok | Novosti.RS

“Duboko se izvinjavam Navaljnome jer sam sudjelovao u ovome zločinačkom pothvatu koji je rezultirao razvojem toksične tvari koja ga je otrovala”, rekao je u subotu Vil Mirzajanov u intervjuu za opozicioni kanal TV Rain.

Naučnik koji danas živi u Sjedinjenim Državama prvi je otkrio postojanje novičoka u člancima objavljenim početkom devedesetih godina.

Nakon što mu je pozlilo na letu iz Rusije 20. augusta Aleksej Navalni primljen je u berlinsku bolnicu, u kojoj se još oporavlja od posljedica trovanja tim nervnim otrovom. Toksikološki testovi krvi ruskog političara provedeni u njemačkome vojnom laboratoriju dali su “nepobitan dokaz” po kojemu je otrovan novičokom.

Moskva i dalje odbacuje takvu mogućnost, unatoč zaključcima i dokazima naučnika iz njemačkih, francuskih i švedskih laboratorija. Trojica bivših sovjetskih naučnika, koji danas imaju više od 70 godina, dosad su javno potvrdili da su sudjelovali u razvoju novičoka. 

Navaljni će morati biti vrlo strpljiv, no na kraju će ozdraviti“, rekao je Vil Mirzajanov, predvidjevši mu potpun oporavak za “otprilike godinu dana”. On smatra da je Navalni vjerovatno progutao otrov te da se čini kako nije u opasnost doveo i druge ljude.

Suprotno tomu, drugi znanstvenik koji je sudjelovao u stvaranju novičoka, Vladimir Uglev, ruskom je istražnom tijelu kazao kako činjenica da je Navalni preživio upućuje na to da je u kontakt s otrovom došao kroz kožu te da ga nije progutao. 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj