OBEZBJEĐENJE ZARAŽENO KORONAVIRUSOM! Odgođen EU samit, Charles Michel u karantinu

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel odgodio je sastanak na vrhu država članica Evropske unije, koji je bio predviđen za četvrtak i petak, 24. i 25. septembra, za 1. i 2. oktobar, jer je jedna osoba s kojom je bio u kontaktu zaražena korona virusom, objavio je u utorak njegov glasnogovornik.

Belgiens Ministerpräsident Charles Michel kündigt Rücktritt an

“Predsjednik Evropskog vijeća odlučio je odgoditi vanredni sastanak na vrhu”, poručio je preko Twittera njegov glasnogovornik Barend Leyts.

Glasnogovornik dodaje da je Michel u utorak doznao da je osoba zadužena za sigurnost, s kojom je bio u bliskom kontaktu prošle sedmice, pozitivna na korona virus.

Rasprava o Turskoj i Bjelorusiji

“Predsjednik [Evropskog vijeća] se redovno testira, a jučer [ponedjeljak] je test bio negativan. Poštujući belgijska pravila, on je od danas u karantinu”, kaže Leyts.

Glavna tema sastanka na vrhu koji je sada odgođen je strateška rasprava o odnosima EU-a s Turskom, s čim je tijesno povezano i pitanje sankcija protiv bjeloruskog režima.

Kipar blokira uvođenje sankcija protiv Bjelorusije, tražeći da se uvedu sankcije protiv Turske, zbog njenog istraživanja nafte i plina u kiparskim vodama.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj