UPUTIO PISMO VASELJENSKOM PATRIJARHU! Zoran Zaev zatražio podršku u priznavanju autokefalnog statusa Makedonske pravoslavne crkve-Ohridske arhiepiskopije!

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, u pismu vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, zatražio je podršku u priznavanju autokefalnog statusa Makedonske pravoslavne crkve-Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA).

Mystery Wiretaps Disrupt North Macedonia Election Campaign | Balkan Insight

Premijer Zaev podsjeća na sastanak s patrijarhom Vartolomejem u Istanbulu, na kojem je zatražio pomoć od Vartolomeja u vezi s priznavanjem MPC-OA kao autokefalne crkve i njenog prijema u zajednicu regionalnih pravoslavnih crkava.

Poštujemo sve što je dio međunarodnih ugovora i okolnosti. Ali mi zahtijevamo da budemo slobodni sa crkvenog stanovišta, unutar granica naše zemlje, i da naši episkopi služe zajedno s episkopima svih ostalih pravoslavnih crkava širom svijeta“, navodi se u pismu, prenosi MIA.

Zaev smatra da pravoslavno stanovništvo u Sjevernoj Makedoniji zaslužuje crkvenu nezavisnost o kojoj sanja vijekovima, očekujući da Makedonska pravoslavna crkva-Ohridska arhiepiskopija bude prepoznata kao autokefalna, imajući blagoslov i pisanu odluku vaseljenskog patrijarha Vartolomeja.

I predsjednik Stevo Pendarovski je tokom vikenda poslao pismo vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, tražeći priznanje autokefalnog statusa MPC-OA.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj