ZADNJI PUT RATOVALI PRIJE VIŠE OD 200 GODINA! Švicarska odlučuje o kupnji novih borbenih aviona!

Švicarska, koja je zadnji put ratovala s nekom stranom silom prije više od 200 godina i nema očitih neprijatelja, planira potrošiti milijarde franaka za nove borbene avione.

BOMBARDOVALI TALIBANE: Američka vojska prvi put upotrijebila najskuplji  avion u povijesti, pogledajte kako je bilo u prvoj akciji aviona F-35! -  GlobalCir

Mnogi se tomu protive, ističući da si neutralna zemlja ne može priuštiti takav trošak niti treba najmodernije avione za zaštitu svojeg teritorija koji nadzvučni mlažnjak može preletjeti za samo deset minuta.

Napominju također da ni Irska, Malta ni Luksemburg nemaju mlazne avione, pa bi planirana investicija od šest milijardi švicarskih franaka bila bacanje novca. „Ko je naš neprijatelj? Ko napada malu, neutralnu zemlju, okruženu NATO-om”, pita se Priska Seiler Graf, socijaldemokratska zastupnica u švicarskom parlamentu. „To je zaista apsurdno”.

Birači će se o tomu izjasniti 27. rujna. Odobrenje plana na obvezujućem referendumu omogućilo bi vladi da iduće godine izabere između Airbusova aviona Eurofighter, Rafala francuskog Dassaulta, Boeingova aviona F/A-18 Super Hornet, ili Lockheed Martinova aviona F35-A Lightning II.

Oni bi zamijenili švicarsku flotu starih aviona tipa 30 F/A-18 Hornet koji se 2030. povlače iz upotrebe.

Seiler Graf kazala je da jeftinije alternative, kao što je borbena verzija Leonardova aviona M346, nude bolju vrijednost od „skupih igračaka” koje se razmatraju. „Trebamo nove avione, to nije sporno, ali kupnja lakših, jednostavnijih aviona bila bi dovoljna”, kazala je. „Bilo bi bolje imati Fiat od Maseratija”.

Švicarci su prije šest godina odbacili kupnju Gripena od Švedske. Godine 1989. prijedlog ukidanja cijele vojske dobio je potporu samo 35 posto birača. Stručnjak za ispitivanje javnog mnijenja Lukas Golder iz agencije GFS.Bern rekao je da će birači vjerojatno podržati vladin plan kupnje aviona.

Istaknuo je da se Švicarska definira kao naoružana neutralna zemlja, a korijeni toga sežu u uvjerenje da je snažna vojska odvratila invaziju nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu. Papina Švicarska garda također je podsjetnik na plaćeničku prošlost zemlje.

Zastupnik Thomas Hurter iz desne Švicarske narodne stranke, bivši vojni pilot, rekao je da se Švicarska mora zaštititi ne oslanjajući se na druge zemlje. „Ako ne zamijenimo te stare avione, to znači da nećemo imati ratno zrakoplovstvo, da više nećemo imati zaštitu i da ne poštujemo naš ustav”, rekao je.

Manji avioni ne bi mogli letjeti dovoljno visoko niti imati ubrzanje potrebno za brzu reakciju u kriznim situacijama, objasnio je. „Ne znamo šta će se dogoditi u idućih 50 godina”, rekao je.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj