ZAJEDNIČKA OPERACIJA?! Rusija provodi treću fazu kliničkih ispitivanja potencijalne kineske vakcine protiv koronavirusa!

U Rusiji je počelo testiranje na ljudima potencijalne vakcine protiv COVID-19 koju je proizvela kineska farmaceutska kompanija CanSino.

Coronavirus: Russia plans mass vaccination campaign in October - BBC News

Na stranici ”Clinical Trials Arena” objavljeno je kako je ruska kompanija Petrovax u Moskvi počela treću fazu kliničkih ispitivanja potencijalne vakcine nazvane ”Ad5-NCov“.

Vakcina razvijena u saradnji CanSinoa i Kineske vojne medicinske akademije, ima za cilj da posredstvom bezopasnog adenovirusnog vektora u ljudsko tijelo prenese genetske komponente COVID-19 i izazove imunološku reakciju.

Prva i druga faza testiranja provedena je u Kini, a testiranja u trećoj fazi 9. augusta su početa u Saudijskoj Arabiji. Dozvola za treću fazu ispitivanja u Pakistanu je data 19. augusta, a u Rusiji 3. septembra.

Planirano je da klinička ispitivanja u kojima bi trebalo učestvovati 40.000 ljudi, budu provedena u Brazilu i Čileu.

U Kini, u kojoj je izbio COVID-19, provode se klinička ispitivanja za devet potencijalnih vakcina. Od toga su tri u prvoj, dvije u drugoj, a četiri u trećoj fazi.

Javne farmaceutske kompanije među kojima su Sinopharm, Sinovac i CanSino na ovim projektima sarađuju s Vojnom medicinskom akademijom, Institutom za virologiju u Wuhanu, te Institutom za biološke proizvode u Pekingu.

Pored one koju je razvio CanSinoa, vakcina ”CoronaVac” koju je razvio SinoVac te vakcina na kojoj je Sinopharm sarađivao s Institutom za virologiju u Wuhanu i Instituom za biološke proizvode u Pekingu, dvije su potencijalne vakcine u koje naučnici polažu najviše nade.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) do 21. septembra u svijetu su vođena klinička ispitivanja za 38 potencijalnih vakcina protiv COVID-19 te pretklinička ispitivanja za 149 potencijalnih vakcina.

Novim tipom koronavirusa u svijetu je zaraženo više od 31,5 miliona ljudi, a od posljedica zaraze umrlo je više od 969.000.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj