WASHINGTON U KOORDINACIJI SA BRISELOM: Tramp preko sporazuma Republike Kosova i Republike Srbije tjera Putina i Xi Jinpinga sa Balkana!

Posjeta specijalnog savetnika predsjednika SAD-a Ričarda Grenela Beogradu nastavak je diplomatske američke ofanzive koju predvodi američki predsjednik Donald Tramp, a koja će imati dalekosežne posljedice po kineske i ruske ‘investicije i političku ekspaniziju’ u regiji Zapadnog Balkana.

putin-tramp1234

Iako se naoko čini da je preuzimanjem primata u pregovorima Beograda i Prištine Vašington istisnuo Brisel koji godinama unazad radi na rješenju kosovskog čvora, sagovornici Nova.rs smatraju da je namjera Trampove administracije da preuzme sektor energetike i da kroz ekonomiju istisne Rusiju sa prostora Balkana, smatraju sagovornici Nova.rs.

Brisel nije istisnut, radi se o koordinaciji

Razgovori između predstavnika Srbije i Kosova, već nekoliko godina se vode pod okriljem Evropske unije, ali je tek od ulaska Sjedinjenih Američkih Država u pregovore ubrzan proces dijaloga. Sagovornici portala Nova.rs, iako ističu da je namjera predstavnika SAD-a da budu prisutni u rješavanju kosovskog pitanja, njihov cilj nije preuzmanje primata nad pregovorima, već ekonomska dominacija nad Balkanom.

Na tragu ove teze, bio je danas i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je izjavio da SAD žele veću ekonomsku prisutnost na ovim prostorima.

Prema riječima direktora Foruma za etičke odnose Dušana Janjića, ukoliko Amerika uspe u namjeri da preuzme sektor energetike, Rusija bi mogla u potpunosti da izgubi uticaj nad Balkanom. On smatra da je SAD svjesno predala pregovore Evropskoj uniji, ali da zajedno sa EU koordiniše razgovorima Beograda i Prištine.

“Statusne, političke, i druge delikatne teme su ostale pod okriljem EU, ali to je u dogovoru sa Amerikancima. Ono što Sjedinjene Američke Države rade se dijelom odnosi na pregovore Beograda i Prištine, ali nije to njihov cilj. Njima je glavna tema obezbeđivanje ekonomskog prisustva na Balkanu, a to čine preko srpsko-kosovskih zajedničkih projekata”, smatra on.

Janjić dodaje da, kad se pogledaju aktivnosti SAD, jasno se vidi da ta država ulazi u sektor energetike na Balkanu.

Njih od devedesetih godina nije bilo u tom sektoru kod nas. U savremeno doba, onaj ko kontroliše energetsku bezbjednost – taj vlada svijetom. Nas su do sad kontrolisali Rusi, a ovo je sad veoma ozbiljna geopolitička igra. Riječ je o promjeni strategije, a poslije ovoga, ako budu uspješno sprovedene sve američke investicije, mi više nećemo imati Dačića i slične koji pregovaraju o energetici”, naveo je on.

Janjić objašnjava da se će pregovore o energetici ubuduće voditi kompanije u sektoru biznisa, čime će marginazilovati uticaj politike i promijeniti koncept države.

Ovo je ozbiljna promjena za koju naši političari nisu svjesni. Oni svi sad učestvuju u kraju sopstvene epohe”, istakao je on.

Milivojević: Amerikanci žele dominaciju i u IT sektoru

S druge strane, karijerni dipolamata Zoran Milivojević za Nova.rs ističe da je očigledno da se SAD vraćaju na prostor Balkana, a da se to ogleda u činjenici da ta država ne dozvoljava da se o važnim pitanjima diskutuje bez njih.

“Imajući u vidu njihove globalne rivale, Rusiju i Evropsku uniju, potpuno je jasno zbog čega SAD želi prusustvo u pregovorima. Oni žele da preko veoma važnog mehanizma, a to je ekonomija, preuzmu incijatvu i uticaj nad ovim prostorom. Njihova namjera je da prodru u energetiku, infrastrukturu i IT sektor”, navodi Milivojević.

On ističe da, ukoliko Evropska unija ne bude imala političku volju i mehanizme da parpira SAD, da će u tom slučaju Amerikanci preuzeti primat.

“Naravno, to zavisi i od tamošnjih izbora i toga da li će Tramp dobiti novi mandat. Hrana i energija su dvije stvari bez kojih svijet ne može da funkcioniše. Ko ima kontrolu nad te dvije stavke, kontroliše sve u svijetu. S druge strane, ja sa uvjeren da Amerikanci namjeravaju da istisnu Rusiju sa ovih prostora, ali to će ići teško. I Rusi se tu pitaju. Ne treba zaboraviti da ovo što Rusi imaju, prirodan gas i mogućnosti snabdjevanja, za nas predstavlja nezamjenjive stvari”, naglašava Milivojević.

Problematične kineske investicije

Američke aktivnosti na području Zapadnog Balkana uključivat će i zabranu nepouzdanih kineskih tehnologija u sferi IT sektora i energetike.

Mišljenje o kineskim investicijama u SAD-u i EU posebno je aktuelizirano 2017. godine, kada je u novembru u Budimpešti  između BiH i Kine potpisan sporazum o ukidanju viza, a kasnije i početni sporazum između Elektroprivrede BiH i kineskih finansijera, koji je kasnije, kao što znamo potvrđen u federalnim institucijama. Isti mjesec Evropska banka za obnovu i razvoj je objavila izvještaj u kojem decidno stoji da su zabrinuti za kineski ekonomski prodor na Balkanu, navodeći da „Makedonija, BiH, Crna Gora ili Albanija neće imati nikakve dugoročne koristi od ovih investicija, samo dugove i kredite“. Sa druge strane, u decembru iste godine, donesena je „Strategija nacionalne sigurnosti SAD-a“, gdje se jasno kaže kako „Kina i Rusija pokušavaju potkopati sigurnost i napredak SAD-a, branit ćemo se pa makar i narušili međunarodne sporazume“. Dakle, niko se ne može pravdati da nije bio upoznat sa zvaničnim stavovima Brisela i Washingtona o kineskim investicijama.

Pored toga, u vremenu pandemije, EU, NATO i američki zvaničnici su posebno izrazili zabrinutost za moguću kinesku ekspanziju s ciljem kupovine strateških preduzeća u europskim državama, a ima li značajnijeg resursa za neku zemlju od energije. EU je zaključila da bi Peking mogao ovu krizu iskoristiti za nastavak svojih malignih politika:’ djelovati na jedinstvenom europskom tržištu, prihvaćajući uvjete, ali s kompanijama koje iza sebe imaju punu podršku države’.  U situaciju u kojoj će europske ekonomije padati za oko 10 posto mjesečno, sasvim je jasno da bi strateške kompanije, čija vrijednost na financijskim tržištima strmoglavo pada, mogle postati plijenom predatorske kineske politike. I zato se već 12. aprila 2020. oglasila Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica Europske komisije, pozvavši članice da same preuzmu udjele u kompanijama i tako ih spase da ne padnu u kineske ruke. Poslije nje se oglasio i europski povjerenik za trgovinu Phil Hogan s istovjetnim pozivom, preporučujući članicama da razmotre povezivanja ranjivih kompanija. Irski povjerenik je posebno naglasio da su na meti kapaciteti zdravstvene industrije te istraživački centri koji rade na razvijanju cjepiva. Konačno, i na nedavnom sastanku ministara obrane NATO-a je istaknuto da je potrebno sačuvati kritične industrije koje su davno kao svoj cilj zacrtali Kinezi.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je članice EU da u aktuelnoj kriznoj situaciji obrate posebnu pažnju na direktne strane investicije u neke od ključnih europskih sektora kao što su zdravstvo, medicinska istraživanja i strateška infrastruktura (energetika,telekomunikacije i sl). Ona je upozorila da kriza izazvana koronavirusom duboko pogađa europsku ekonomiju i da su mnoge kompanije privremeno oslabljene. “Neki sektori su ključni za našu sigurnost, javno zdravlje i suverenitet. Moramo znati ko izvan EU investira u ove kompanije i u kom cilju. To je posebno važno u vrijeme krize javnog zdravlja i ekonomije kada smo ranjiviji i moramo da zaštitimo naša ključna sredstva i tehnologije”, poručila je. Ursula von der Leyen je u videoobraćanju navela kako je Unija izašla sa uputstvom za zemlje članice kako da “skeniraju” strane direktne investicije i preuzimanje kontrole ili uticaja.

Na kraju, na sličan način je reagovao i američki ministar odbrane. Rusija i Kina iskorištavaju pandemiju koronavirusa za promoviranje svojih interesa u Europi, kazao je Mark Esper, ocijenivši ‘zlonamjernim’ kinesko promicanje Huaweijeve telekomunikacijske opreme. ‘Sjedinjene Države svjesne su da će neke zemlje pokušati iskoristiti pandemiju da bi investirale u ključnu industriju i infrastrukturu, s dugoročnim posljedicama za sigurnost’, rekao je Esper za La Stampu, odgovarajući na pitanje nastoje li Kina i Rusija steći utjecaj u Italiji slanjem pomoći. ‘Ovisnost o kineskim opskrbljivačima mogla bi dovesti do toga da ključni sistemi postanu ranjivi za upade, manipulaciju i špijuniranje. To bi bio rizik za naše kapacitete za komunikaciju i razmjenu obavještajnih podataka’, rekao je Esper.

Budući da je američki predsjednik Donald Tramp na sjednici Generalne skupštine UN-a 22.9. 2020. godine kazao da se Kinu treba smatrati odgovornom za ‘kugu koja se proširila’ svijetom, sasvim je jasno da će Peking morati platiti ogromnu odštetu zbog svojih postupaka. U svakom slučaju, sigurno će i kineski partneri na Balkanu biti pod posebnim tretmanom od strane američke administracije, pa je sada skoro evidentno da Tramp preko sporazuma nezavisnih država Kosova i Srbije, ustvari tjera ‘ruski i kineski’ utjecaj sa Balkana i cijelu regiju približava NATO-u.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj