DOK SAUDIJSKA ARABIJA TRAŽI PRILIKU ZA USPOSTAVLJANJE SLUŽBENIH ODNOSA SA IZRAELOM! Četiri arapske i evropske zemlje pozvale Izraelce i Palestince na pregovore radi uspostave ‘sveobuhvatnog i trajnog mira’

Ministri vanjskih poslova četiri arapske i evropske zemlje su nakon sastanka u Jordanu objavili da je formiranje dvije države jedini put za rješenje višedesetljetnog konflikta između Izraela i Palestine te su pozvali dvije strane na nastavak pregovora.

Arab, European states call Israel and Palestine to restart talks | Jordan |  Al Jazeera

Vodeće diplomate Francuske, Egipta, Jordana u Ammanu su u četvrtak obavili sastanak, na kojem je putem videolinka učestvovao i njemački ministar Heiko Maas, koji je dan ranije morao u karantin, zbog mogućnosti da je zaražen korona virusom.

Neće biti “sveobuhvatnog i trajnog mira bez rješavanja sukoba na temelju rješenja o dvije države”, rekao je novinarima jordanski ministar vanjskih poslova Ayman al-Safadi nakon sastanka.

Nema druge solucije“, složio se francuski ministar Jean-Yves Le Drian.

Palestinci i Izraelci moraju dokazati posvećenost dijalogu, a “mi smo spremni podržati taj proces”, dodao je.

Pozdravili sporazume o normalizaciji

Četiri ministra su pohvalila nedavne sporazume o normalizaciji odnosa Izraela s Ujedinjenim Arpskim Emiratima i Bahreinom. Maas je pozdravio dogovore, koji “pokazuju da je mir u regiji moguć”.

Egipatski ministar Sameh Shoukry je, također, rekao da su sporazumi “važan razvoj događaja, koji može voditi većoj podršci i interakciji u cilju postizanja trajnog mira”.

Egipat je prva arapska zemlja koja je s izraelom potpisala mirovni sporazum, 1979. godine, a Jordan je to učinio 1994. godine. Prošle sedmice su sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom potpisali UAE i Bahrein, što je izazvalo osude Palestinaca.

Saudijska Arabija mijenja medijsku sliku o Jevrejima

Saudijska Arabija nije uspostavila direktne veze s Izraelom već je izabrala drugačiji način normaliziranja odnosa s tom državom i otvaranja prema Jevrejima, uključujući izbacivanje antisemitskih sadržaja iz školskih knjiga i pozivanje na vjersku toleranciju u molitvama, piše agencija AFP.

Saudijsko kraljevstvo nije slijedilo primjer Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Bahreina koji su uspostavili službene odnose s Izraelom i tako prekinuli “arapski konsenzus” o normaliziranju odnosa s Izraelom samo pod uvjetom da se prethodno riješi izraelsko-palestinski sukob.

Kako navodi agencija, Saudijska Arabija shvata da njezino javno mnijenje, koje je i dalje naklonjeno Palestincima, nije spremno za tu vrst normalizacije odnosa, no odlučila je promijeniti opću sliku o Jevrejima koji su sotonizirani u službenim medijima i vjerskim institucijama, prenijela je Hina.

U septembru prošle godine jedan je imam izazvao pravu medijsku buru podsjećanjem na prijateljske odnose poslanika Muhameda sa Jevrejima.

Abdel Rahmane al-Soudaiss, imam Velike džamije u Meki, je u prošlosti izazivao velike kontroverze svojim antisemitskim stavovima.

Mohammed al-Issa, Saudijac na čelu Svjetske islamske lige, u Izraelu je hvaljen jer je sudjelovao na obilježavanju 75. godišnjice oslobađanja nacističkog logora Auschwitza.

Televizijski kanal MBC je u junu tokom ramazana emitirao emisiju u kojoj jedna osoba zagovara trgovinske veze s Izraelom  i koji je za Palestince rekao da su oni “pravi neprijatelji” jer je ne prestaju vrijeđati Saudijce usprkos političkoj i financijskoj pomoći koju dobivaju od Rijada.

Pitanje nije ‘kako’ već ‘kada’

No, kada se radi o uspostavi službenih odnosa s Izraelom, pitanje nije “kako” već “kada”, smatra Marc Schneier, američki rabin blizak čelnicima država u Zaljevu.

Prošle sedmice je Arab News, glavni saudijski dnevnik na engleskom, izazvao žustru raspravu na društvenim mrežama nakon što je na Twitteru i Facebooku na hebrejskom čestitao židovsku novu godinu Roš Hašanu.

Taj list je najavio i članke o Jevrejima u Libanonu i o jevrejskoj zajednici koja je živjela na prostoru današnje Saudijske Arabije.

No, prema anketi javnog mišljenja koju je u avgustu proveo Institut za bliskoističnu politiku iz Washingtona, velika većina Saudijaca nije sklona sporazumu s Izraelom.

“Tek devet posto Saudijaca podržava trgovinske i sportske veze s Izralom”, kazao je David Pollock, stručnjak iz spomenutog instituta.

Giorgio Cafiero, direktor instituta Gulf State Analytics, također ističe da uspostava službenih odnosa Izraela s arapskim neizabranim vladama  “nije ista stvar kao uspostava mira s arapskim narodima”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj