ZBOG TOGA JE VAŽNO DA IMAMO DEVET SUDACA?! Predsjednik Tramp vjeruje da će o rezultatima izbora odlučivati Vrhovni sud

Američki predsjednik Donald Tramp u srijedu je izjavio da misli kako će o rezultatima ovogodišnjih izbora odlučivati Vrhovni sud, dodajući da je zbog toga važno imati devetero sudaca.

NOVAC ĆEMO PREUSMJERITI ZA DRUGE POTREBE! Predsjednik Tramp objavio da SAD  prekidaju odnose sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom - GlobalCir

Govoreći na događaju u Bijeloj kući, Tramp je izjavio da republikanski senator Lindsey Graham, koji predsjeda senatskim Sudbenim odborom, ne mora održati ni raspravu o kandidatu za Vrhovni sud te da će taj postupak biti brz.

“Mislim da će to završiti na Vrhovnom sudu i mislim da je vrlo važno da imamo devetero sudaca”, odgovorio je američki predsjednik na pitanje treba li biti kompletan sastav sudaca za potencijalnu odluku o prijeporima oko rezultata izbora na kojima će 3. studenoga za suparnika imati demokratskog kandidata Joea Bidena.

Tramp je izrazio sumnju u ispravnost izbora tvrdeći da slanje glasova putem pošte vodi u prijevaru.

“Ova obmana koju izvode demokrati, je obmana koja će se naći pred Vrhovnim sudom SAD-a i mislim da nije dobro imati situaciju u kojoj se može dogoditi ishod 4-4”, izjavio je Tramp.

U povijesti američkih predsjedničkih izbora samo je jednom o ishodu odlučivao Vrhovni sud, kad su se 2000. za mjesto u Bijeloj kući borili George W. Bush i Al Gore.

Tramp želi što prije nominirati nasljednicu liberalne sutkinje Ruth Bader Ginsburg koja je preminula u petak, kako bi Senat, u kojem republikanci drže većinu, mogao održati glasovanje prije početka izbora. Imenovanjem konzervativne sutkinje odnos snaga bi se promijenio na 6-3 u koristi konzervativaca.

Američki predsjednik je najavio da će u subotu objaviti ime kandidatkinje, a bira između pet imena. U ponedjeljak se sastao sa sutkinjom Amy Coney Barrett iz Chicaga, koju se smatra glavnom favortkinjom za poziciju u Vrhovnom sudu.

Za svog mandata Tramp je već imenovao dvojicu konzervativnih sudaca, Neila Gorsucha 2017. i Bretta Kavanaugha 2018. Imenovanje za suca Vrhovnog suda je doživotno, a nominaciju mora potvrditi Senat u kojem republikanci drže 53 od 100 mjesta.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj