DODIK I VUČIĆ NA AMFILOHIJEVOM PUTU! ‘Taj antifašizam je ubio mitropolita Joanikija Lipovca i 120 najboljih sveštenika’

Danas su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik još jednom potvrdili da sa najviših državnih funkcija stoje iza legalizacije historijskog revizionizma i historijski neutemeljenog izjednačavanja uloge četnika i partizana u Drugom svjetskom ratu.

amfilohije-antifa-izam-123

Naravno, ništa od toga ne bi bilo bez blagoslova SPC-a. Posebne zasluge u rehabilitaciji četništva i blaćenju partizanskog pokreta i antifašističke borbe pripadaju mitopolitu Amfilohiju Radeviću koji je jednom prilikom izjavio da je ‘ taj antifašizam u Crnoj Gori pobio više Crnogoraca nego fašizam’, a posebno je istaknuo sudbinu sveštenika.

Progon je počeo naročito 1945. godine. Treba imati u vidu, to mnogi ne znaju, da je ovdašnja vlast ubila mitropolita Joanikija Lipovca…i 120 sveštenika, najboljih sveštenika koji su pobijeni.”

Vučić ne vidi razliku između četnika i partizana

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca, gdje je obilježeno 76 godina od misije “Halijard”, da su Srbi jedinstven narod, da su podjele na partizane i ravnogorce prošlost, te da su “svi se zajedno borili protiv fašista”.

Mi smo u 20. vijeku imali najviše ratova. Sa ponosom smo čuvali svoju otadžbinu i trudili se da čojstvom i junaštvom sačuvamo srpski obraz, ali smo se u svim tim godinama i dijelili. Nadam se i da je prošlo to vrijeme. Uvjeren sam da je došlo vrijeme našeg jedinstva, ne jednoumlja“,poručio je Vučić.

Vučić se zahvalio članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku što je, kako je kazao, uveličao današnju proslavu.

Dodik o Dražinim četnicima: Otadžbinska vojska bila je dio savezničkih snaga

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je danas na obilježavanju 76. godina misije Hilijard – spašavanja savezničkih pilota u Drugom svjetskom ratu kako se obilježava događaj koji “nisu godine satiranja bacile u zaborav”.  

On je ocijenio kako je misija Halijard “odraz borbe srpskog naroda za slobodu i prijateljstva koji ovaj narod nosi u sebi kao jednu od najvećih vrijednosti”. Dodik je poručio i da je “otadžbinska vojska bila dio savezničkih snaga”.

Jugoslovenska vojska u otadžbini je bila vojna formacija pod komandom osuđenog ratnog zločinca i fašističkog kolaboracioniste četničkog đenerala Draže Mihailovića.

Milorad Dodik je najavio da će i na drugoj pisti misije Halijard, u Boljaniću, kod Doboja, biti izgrađen sličan spomenik.

Ko je mitropolit Joanikije?

Četnički pukovnik Bajo Stanišić, italijanski guverner okupirane Crne Gore Pirzio Biroli i mitropolit Joanikije Lipovac.

Tokom rata je sarađivao sa italijanskim i njemačkim fašističkim okupatorom, aktivno podržavao četnički pokret i borio se protiv partizana i antifašizma u Crnoj Gori.

Po završetku rata je uhvaćen i strijeljan od strane jedinica NOVJ. Srpska pravoslavna crkva ga uprkos svim njegovim zlodjelima i saradnji s okupatorom slavi kao ‘sveca i sveštenomučenika’.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj