SJEDINJENE DRŽAVE U ‘POHODU NA ARKTIK’: Pentagon sada prilazi sa Aljaske gdje gradi dvije baze u kojima će biti i „nevidljivi“ avioni F-35

Sjedinjene Države ne odustaju od ‘osvajanja Arktika’ pomoću lovaca pete generacije i strateških bombardera, ali sada prilaze sa Aljaske. Pentagon planira tamo razmjestiti dvije baze u kojima će biti i „nevidljivi“ avioni F-35.

The Pentagon is considering up to 5,000 additional troops for Afghanistan

Grupa lovaca pete generacije na Aljasci bit će najveća na Arktiku. Očekuje se da će biti razmješteno 150 aviona F-22 „Raptor“ i F-35 „Lajtning“, toliko nema ni u jednoj vojnoj bazi. Podsjetimo: trenutno u vazdušnim snagama Amerika ima nešto više od 200 borbenih aviona F-35 i još 80 letjelica sa vertikalnim polijetanjem u mornaričkoj pešadiji, dok mornarica ima i oko 30 lovaca.

Baze na Aljasci su još u proljeće dobile pojačanje, na jedan aerodrom je prebačeno više od 50 aviona F-35. Uskoro će biti smješteno i više od 1.500 vojnika. Predstoji priprema aviona na surove uslove Arktika.

Na Aljasci je smještena 11. Vazduhoplovna armija američkog ratnog vazduhoplovstva, najveća aviaciona snaga Pentagona na sjeveru Tihog okeana. U avio-bazi „Ejlson“ nalazi se američki aerodrom najbliži ruskoj granici.

Avioni 11. Vazduhoplovne armije koji patroliraju Beringovim morem obavljaju radarski nadzor istočne oblasti Rusije, susreću i prate avione potencijalnog protivnika.

Druga velika baza na Aljasci je „Elmendorf“. U njoj su, takođe, smješteni lovci i njen glavni zadatak je protivvazdušna odbrana i podrška Pacifičkoj komandi SAD.

Strateško utvrđenje

Kopnena vojska na Aljasci ima dvije pešadijske brigade sa artiljerijom i oklopnim transporterima „Strajker“. Što se tiče pomorskih snaga, tu je samo obalska straža. Prave vojne pomorske baze nema u regionu, a jedan razlog je i nedostatak brodova ledolomaca.

Nedavno su vlasti izjavile da će izgraditi luku iza Polarnog kruga, koja će moći da primi i obslužuje velike brodove. Po mišljenju Vašingtona, to će biti signal za Rusiju i Kinu i potvrda ozbiljnih američkih namjera da steknu uporište na Arktiku i zaštite svoje interese na Sjevernom ledenom okeanu.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj