AZERBEJDŽAN PROGLASIO RATNO STANJE! Armenija razmatra priznavanje nezavisnosti Nagorno-Karabaha!

Parlament Azerbejdžana donio odluku o proglašenju ratnog stanja u nekoliko gradova i regija. Učinili su to nakon što je nešto ranije Vlada Armenije također proglasila ratno stanje i opštu mobilizaciju. 

Rat Jermenije i Azerbejdžana: Proglašeno ratno stanje, objavljena opšta  mobilizacija (FOTO,VIDEO) | MONDOBA

U međuvremenu, Azerbejdžanska vojska je objavila da je u protunapadu organiziranom nakon što su armenske snage napale azerbejdžanska naselja, oslobodila je nekoliko sela.

Glasnogovnornik Ministarstva odbrane Azerbejdžana potpukovnik Anar Eyvazov saopćio je kako su sela Karahanbeyli, Gervend, Koy Gerediz i Gornji Abdurrahmanli, u regiji Fuzuli te Veliki Mercanli i Nuzgar u regiji Jabrayil.

Eyvazov je rekao i kako je ostvarena kontrola na pojedinim strateškim kotama u pravcu Agderea i Murovdaga, a u toku je operacija oslobađanja i ostalih područja. S druge strane, Vijeće sigurnosti Azerbejdžana sastalo se na čelu s predsjednikom zemlje Ilhamom Aliyevim.

Jerevan bi mogao priznati nezavisnost ‘Republici Artsakh’

Armenski premijer Nikol Pašinjan najavio je da bi Jerevan mogao dodijeliti formalno diplomatsko priznanje samoproglašenoj Republici Artsakh, de facto neovisnoj regiji Azerbejdžana, pod kontrolom Armenije, poznatijoj kao Nagorno-Karabah.

“Pitanje [Artsahovog] priznanja je na našem dnevnom redu. Moramo vrlo ozbiljno razmotriti činimo li ovaj korak ili ne”, rekao je Pašinjan, govoreći na hitnom zasjedanju armenskog parlamenta u nedjelju. Premijer je dodao da Jerevan razmatra “sve scenarije za razvoj događaja“.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj