PROTESTI JOŠ UVIJEK TRAJU! Macron: Lukašenko mora odstupiti, impresioniran sam hrabrošću demonstranata!

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je danas da bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko mora odstupiti, nakon što je EU odbila da ga prizna kao legitimnog predsjednika te bivše sovjetske države.

Jasno je da mora da ide. To je kriza moći, autoritarna sila koja ne može da prihvati logiku demokratije i koja se silom drži“, rekao je Macron za francuski nedeljnik Le Journal du Dimanche.

Desetine hiljada ljudi izlaze na ulice od reizbora Lukašenka 9. augusta na kojima je lider opozicije Svetlana Tihanovskaja rekla da je pobijedila, uprkos Lukašenkovom insistiranju da je on odnio pobjedu, podsjeća AFP.

Macron je rekao da je “impresioniran hrabrošću demonstranata”.

Oni su svjesni rizika koji preuzimaju demonstrirajući svakog vikenda, a opet, nastavljaju borbu za oživljavanje demokratije u ovoj zemlji koja joj je tako dugo uskraćena. Naše poštovanje izazivaju naročito žene koje marširaju svake subote“, rekao je Macron.

Prema podacima jedne nevladine organizacije, više od 90 ljudi, većinom žena, uhapšeno je juče na opozicionim skupovima.

Najnoviju negativnu pažnju izazvala je iznenadna inauguracija Lukašenka u srijedu 23. septembra za šesti mandat.

EU je rekla da ova inauguraciji nema “demokratski legitimitet” i odbila je da ga prizna za predsjednika.

Blok je rekao da preispituje odnose sa Bjelorusijom, o čemu će se raspravljati na samitu EU krajem naredne sedmice u Briselu.

Ministri EU su prošlog mjeseca odlučili da uvedu sankcije režimu – ali Kipar blokira odobrenje dok se grupa ne složi sa sličnim mjerama protiv Turske zbog istraživanja gasa u istočnom Mediteranu.

U međuvremenu, baltičke države EU Litvanija, Letonija i Estonija proširile su sankcije protiv Belorusije.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj