ARMENSKA AGRESIJA NA AZERBEJDŽAN SE NE SMIJE TOLERISATI! Izetbegović se oglasio povodom eskalacije sukoba u regionu Nagorno-Karabah!

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Parlamentarne skupštine BiH istakao je da duboko zabrinut zbog situacije u Azerbejdžanu te kazao da armenska strana snosi punu odgovornost za izbijanje sukoba. 

Izetbegović o raspodjeli sredstava MMF-a: Neki bi željeli kantone  pozicionirati kao novi entitet u odnosu na Vijeće ministara BiH! - GlobalCir

Ovi stavom je direktno podržao Azerbejdžan u sukobu u regiji Nagorno-Karabah.

Duboko smo zabrinuti zbog situacije u Azerbejdžanu, nakon artiljerijskih napada armenskih snaga. Po međunarodnom pravu regija Nagorno-Karabah pripada teritoriji Azerbejdžana, te objavljivanje rata od strane Armenije predstavlja ponovnu vojnu agresiju koja se ne smije tolerisati, naročito nakon što je meta armenskih napada bilo i civilno stanovništvo. Scene iz Azerbejdžana po svemu podsjećaju na iskustvo Bosne i Hercegovine, kada je i naša zemlja bila izložena brutalnoj vojnoj agresiji s ciljem protjerivanja stanovništva i komadanja njene teritorije, istakao je Izetbegović. 

Između ostalog, on navodi kako smatra da Azerbejdžan ima puno pravo da brani svoj teritorijalni integritet. 

Azerbejdžan ima puno pravo da brani svoj teritorijalni integritet, kao i obavezu da ne dopusti ponavljanje masovnih zločina nad svojim civilnim stanovništvom koje su tokom 90-ih izvršile armenske snage, protjeravši brojne izbjeglice i spriječivši ih kasnije da se vrate svojim domovima. Tijela međunarodne zajednice, prije svega OSCE koji ima mandat po ovom pitanju,su dužna da reaguju na temelju rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a kojima je jasno naloženo povlačenje okupatorskih armenskih snaga sa teritorije Azerbejdžana, kazao je čelnik SDA.

Na kraju zaključuje da svako ohrabrivanje armenskih nelegalnih postupaka, kroz neodlučan ili neutralan stav međunarodne zajednice, ide u prilog daljoj eskalaciji sukoba.

Zato je važno da se precizno i odlučno pruži podrška vlastima Azerbejdžana po ovom pitanju, zaključio je Izetbegović.

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Ispravan stav gospodina Izetbegovica .Na vrijeme tacno i precizno je detektovao uzroke i posljedice .Bravo gospodine.

    Reply

Komentiraj