ČOVIĆ OTVORENO PRIZNAO ŠTA MU SMETA! ‘Prava prepreka nam je politika SDA, nema Vlade FBiH kao ni podrške Mehmedagiću’

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je večeras kako je u Zagrebu, zajedno sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, informisao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o “našim odnosima, izborima i sporazumu o Mostaru”. To su bile naše teme, ali naravno da i dalje imamo različite poglede, dodao je Čović.

Čović: Prava prepreka politika SDA, nema Vlade FBiH kao ni podrške Mehmedagiću

Prvi čovjek HDZ-a BiH je kazao kako je insistirao da se drže sporazuma koji je zajedno potpisao sa Izetbegovićem.VEZANE VIJESTI

“Što se tiče obavještajnog sektora u BiH, ne prihvaćam imenovanje sadašnjeg direktora OSA-e iz više razloga. Prvi je da ne ispunjava formalne uslove, drugi je profesionalnost kadra koju vodi tu službu i treće – pregled koji je došao nije uopšte razmatrao hrvatskog predstavnika. Moramo se dogovoriti što se tiče rada OSA-e. Vrlo jasno, ne prihvaćamo sadašnje kadrove OSA-e”, poručio je Čović.

Kazao je kako je konstitutivnost ustavna kategorija…

“Hrvatima, kao i Bošnjacima i Srbima, pripada da izaberu legitimne predstavnike na svim razinama vlasti upravo kako je to definisao Ankes 4 Ustava Bosne i Hercegovine, posebno kada se odnosi na izbor za Predsjedništvo BiH. Hrvatskog člana Predsjedništva već treći put biraju Bošnjaci, a ista situacija je i u klubovima naroda. Mi insistiramo da Hrvate biraju Hrvati, a ne, kao do sada, da to rade Bošnjaci za nas”, naveo je Čović.

Ocijenio je kako politika SDA, koju predvodi Izetbegović, ima komociju da bira Hrvatima predstavnike.

“Recimo izaberete dva bošnjačka člana Predsjedništva koji u diplomaciji pošalju svoje ljude, gdje više nema Hrvata, i isto uradite u CIK-u BiH i Centralnoj banci… Prava prepreka je politika SDA koja je ovih dana vrlo jasno poslala poruku kako će ono što su uradili sa Komšićem prenijeti na niže nivoe vlasti. To je jedna ideologija traženja građanske države, a to je, kada se jasno prevede, unitaristička država”, zaključio je Čović.

Poručio je kako za sad neće pristati na formiranje Vlade FBiH.

“Naravno da nema Federalne vlade kada ne možemo provesti ono o čemu smo se dogovorili. Kada nađemo partnera sa kojim možemo imati program, naravno da ćemo imati Federalnu vladu”.

Na kraju je kazao kako je “opasno najmalobrojniji narod dovesti u poziciju manjine”…

“To je izraz koji se često koristi u političkom Sarajevu, i onda to je put trajnom nefunkcionisanju BiH”, naveo je na kraju obraćanja medjima Dragan Čović.

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. DALI VI SE PITATE STA VI ČINITE STO STE UZELI SEBI PRAVO DA UCJENAMA I SVOJIM POTEZIMA SAMO SEBI PRAVITE PROBLEME VOLIO BI KADA BI CIK OBJAVIO TAČAN POPIS LJUDI PA DASE VIDI KOJE TO GLASAO ZA ŽELJKA KOMSICA KOLIKO HRVATA KOLIKO SRBA A KOLIKO BOŠNJAKA JAŠE KLADIM KAD BI SE TO OBJAVILO DABI SITUACIJA BILA SKROZ DRUGCIJA KAD BI SE SABRALO DABI SRBI I HRVATI APUSULUTNOM VEĆINOM IZABRALI ŽELJKA KOMSICA ALI TAKVE LJUDE VI PREPISUJETE BOŠNJACIMA VAMA SE NAJ BOLJE SVIĐAJU UCJENE I RADENJE PROTIV DRŽAVE U KOJOJ ŽIVITE ZA VAS SU DRUGE DRŽAVE NA PRVOM MJESTU NEGO DRŽAVA KOJU ZASTUPATE ZBOG TOGA NISTE IZABRANI JER DASI IZABRAN VI I DODIK BI UNIŠTILI I ONO MALO DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE SA SVOJIM POSTUPCIMA KAD BUDEŠ NA PRVOM MJESTU ZA STUPAO INTERESE DRŽAVE KOJU PRESTAVLJAS I RADIO PO ZAKONU ONDA NEĆE NIKO IMATI ISTA PROTIV DA BUDETE ONO STO I VOLILI DASTE SVE DOTLE BIĆE SAMO PUSTE ZELJE TEBE I TVOJI PAJDASA

    Reply

Komentiraj