NAKON SASTANKA U ZAGREBU! Vlada RH: ‘Snažna potpora europskom i reformskom putu BiH’

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković primio je večeras u Banskim dvorima Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjedatelja Doma naroda BiH i predsjednika SDA, te Dragana Čovića, zamjenika predsjedatelja Doma naroda BiH i predsjednika HDZ-a BiH.

Time je nastavljen redoviti dijalog predsjednika hrvatske Vlade s političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini o političkim i gospodarskim odnosima Hrvatske i BiH, saopćili su iz Vlade Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

”Naglašena je čvrsta potpora Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom europskom putu. Za Hrvatsku, kao susjednu i prijateljsku državu, boljitak, stabilnosti i sigurnost Bosne i Hercegovine od najvećeg su značaja. Predsjednik Vlade Plenković posebno je naglasio važnost ostvarivanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH”, istakli su iz Vlade Hrvatske, dodavši:

”Kao što je Hrvatska već i pokazala organiziranjem Zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju 2020., kojim je u fokus stavljen proces proširenja EU-a te europska perspektiva jugoistoka Europe, Plenković je ponovio da je Hrvatska spremna pomoći Bosni i Hercegovini u reformama i ispunjavanju kriterija potrebnih za stjecanje statusa države kandidatkinje za pristupanje Europskoj uniji. Pozdravljeno je potpisivanje sporazuma o izmjenama Izbornog zakona i održavanju izbora u Mostaru, čime je otvoren prostor za daljnju normalizaciju i kvalitativno unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa. U susret 25. obljetnici potpisivanja Daytonsko–pariškog mirovnog sporazuma, sastanak je bio prigoda za sažimanje njegovih postignuća, kao i razgovor o uklanjanju preostalih zapreka koje koče napredak BiH na putu prema EU”. 

Na sastanku je bilo riječi i o situaciji u regiji Zapadnog Balkana, gospodarskoj suradnji, investicijama, zajedničkim prekograničnim projektima, s obzirom da je BiH šesti trgovinski partner Hrvatskoj, kao i daljnjem infrastrukturnom povezivanju dvije države. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj