NAJMANJE 95 POGINULIH! Nove žrtve u Nagorno-Karabahu, žestoke borbe ne prestaju

Broj poginulih civila u borbama u regiji Nagorno-Karabaha popeo se na 11, devet u Azerbejdžanu i dvoje u Armeniji, čime je ukupan broj žrtava sada 95.

Armenian, Azerbaijani Clashes Continue In Karabakh

Najmanje 26 separističkih boraca ubijeno je sukobima s azerbejdžanskim snagama, objavile su pobunjeničke vlasti te se broj poginulih vojnika popeo na 84. Azerbejdžan nije objavio informacije o vojnim žrtvama od kako su počele posljednje borbe.

Žestoki sukobi nastavili su se tokom ponedjeljka, rekli su zvaničnici iz dvije zemlje.

U ponedjeljak navečer su azerbejdžanske snage pokrenule “masivnu ofanzivu na borbenim linijama u južnom i sjeveroistočnom sektoru Karabaha”, saopćio je glasnogovornik armenskog Ministarstva odbrane. 

“Ovo je rat na život i smrt”, rekao je Arayik Harutyunyan, lider nepriznate i samoproglašene države Nagorno-Karabah, prenosi Reuters.

Svjetski lideri su pozvali na zaustavljanje borbi nakon najgore eskalacije sukoba od 2016. godine između dvije bivše sovjetske republike Azerbejdžana i Armenije.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda će održati hitne razgovore iza zatvorenih vrata kasnije u utorak, nakon inicijative Francuske i Njemačke da se ovo pitanje stavi na dnevni red.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj