REAKCIJE ANALITIČARA I MEDIJA NA DEBATU! Pandemija je očigledna politička rana predsjednika Trampa, ali na ekonomskim, rasnim i sigurnosnim pitanjima dominirao je nad Bidenom!

Američki predsjednik Donald Tramp i njegov protukandidat, bivši potpredsjednik i senator Joe Biden, imali su sinoć prvu od tri debate prije predsjedničkih izbora 3. novembra.  Debata je bila toliko haotična i puna međusobnih uvreda da su se analitičari i svjetski mediji tokom svoje analize uglavnom koncentrirali na doskočice i podbadanja kandidata, a manje na teme o kojima su raspravljali.

debata

Umjesto da na naslovnicama osvanu Trampovi i Bidenovi stavovi o pandemiji covida-19, stanju ekonomije u SAD-u i problemu rasizma, mediji su u prvi plan stavili njihovo prepucavanje i međusobno vrijeđanje koje se protegnulo čak i na članove obitelji.

Uništena američka tradicionalna debata?

Jennifer Victor, profesorica političkih nauka na Univerzitetu Džordž Mejson smatra da sinoćnji događaj nije bio debata i da je bilo gotovo nemoguće pratiti raspravu zbog Trampovog konstantnog prekidanja i moderatora i Bidena, piše Politico.

U funkcionalnoj demokratiji, politički protivnici međusobno poštuju pravo učešća u političkoj areni. Ovaj događaj nije imao nijednu karakteristiku strukturiranog događaja osmišljenog da angažuje političke protivnike u suštinskoj razmjeni mišljenja. Tramp se ponašao kao nasilnik ili zlostavljač koji ima potrebu da kontroliše svoje okruženje. Ponašao se kao neko ko zaostaje u izbornim anketama, zarobljen u kavezu, bijesan i uplašen“, navodi Victor.

Dodaje da je Tramp dominirao debatom i uspio da stvori 90 minuta negledivog televizijskog programa.

Debata je više podsjećala na profesionalno hrvanje nego na profesionalni politički događaj. Nekim Trampovim pristalicama ovaj događaj će biti zabavan, ali predsjednik je tokom debate ohrabrio ideju supremacije bijele rase. Demokratija u Americi propada, i to je jasno rečeno na ovom događaju”, zaključije ona.

„Biden je imao problem da izađe iz okvira u koji ga je Tramp ubacio“ kaže Douglas Schoen, politički analitičar, savetnik za kampanje i bivši savetnik predsednika Billa Clintona, kaže da je najjači utisak večeri to da nije bilo nikakvih iznenađenja.

Nije se dogodilo ništa što će promijeniti bilo kakav stav, prouzrokovati da bilo koji kandidat dobije ili izgubi glasove, niti se dogodilo nešto što bi neodlučne birače natjeralo da se opredijele za jednu ili drugu opciju. Iako je debata bila kontroverzna i u pojedinim trenucima lična, nedostajalo joj je bilo kakve stvarne ili značajne rasprave između dva kandidata koja bi mogla promijeniti mišljenje birača”, navodi on.

Smatra i da je rasprava bila u potpunosti predvidiva.

Predsjednik Tramp je bio najslabiji kada je bilo riječi o virusu korona, dok je Biden bio najjači u ovoj oblasti. Pandemija je očigledna politička rana predsjednika i on je skrenuo s teme kada ga je Biden napao zbog neuspeha, te je u jednom trenutku nazvao Bidena glupim i počeo sa preispitivanjem njegove fakultetske prošlosti. Međutim, kako se razgovor udaljavao od virusa korona, Tramp je postajao sve sigurniji u svoje izlaganje, dok je kod Bidena bilo suprotno.

Po pitanju ekonomije, koje je pratilo segment virusa korona, Tramp se poboljšao u odnosu na prethodnu raspravu, a oba kandidata su imala približno jednake rezultate. Kada je razgovor prerastao u raspravu o rasnim odnosima i zakonodavstvu, Tramp je u potpunosti vladao diskusijom i ovo je bila jasna slaba tačka za bivšeg potpredsednika. Zaista, Biden je imao problema da se izađe iz „protivpravnog“ okvira u koji ga je Tramp ubacio, i borio se da odgovori na Trampove napade u vezi sa nasiljem i neredima u gradovima pod vođstvom demokrata“, primjećuje Schoen.

„Bajden kao umirujući faktor Trampovog haosa“

Alex Castellanos strateg i politički analitičar smatra da je predsjednička debata izgledala kao kada se djeca raspravljaju, upadaju u riječ, nadglašavaju se i nikada ne slušaju oca.

Ipak, u toj raspravi, navodi on, Biden se ponašao kao stariji.

Biden je gledao u kameru i razgovarao mirno i direktno sa biračima. Često je odmahivao glavom i smiješio se kao odgovor na Trampove napade. Dao je sve od sebe u borbi sa šampionom teške kategorije, pokazujući da ima i predsjedničku snagu.”

Svjetski mediji jednoglasni: Najhaotičnija debata ikada

CNN – Biden poklekao pred Trampom

CNN je u uvodnoj rečenici napisao da se radilo o groznoj debati, a zatim naveo ključne momente. Članak je trebao započeti s najboljim i najgorim dijelovima, ali je uredništvo CNN-a prvi dio ostavilo praznim navevši kako se radilo o katastrofalnom sučeljavanju koje nema dobrih momenata.

U dijelu s lošim aspektima CNN navodi kako je Tramp dominirao debatom kao nasilnik, konstantno prekidajući Bidena i moderatora. Dodaje da je Biden počeo polako i pristojno, ali da je ubrzo pokleknuo i dozvolio Trampu da cijeli razgovor padne na niske grane.

The New York Times također počinje analizu debate s komentarom o tome kako je Tramp napravio haos sa svojim prekidanjem i vrijeđanjem te da nije dozvolio Bidenu da završi ni jednu rečenicu.

U haotičnom 90-minutnom natezanju dvojica glavnih stranačkih kandidata pokazala su prijezir jedan prema drugome koji je neviđen u modernoj američkoj politici“, piše NYT.

Fox News – Debata je bila puna uvreda

Fox News je u naslov stavio kako je rasprava bila “puna uvreda”.  Tokom predstavljanja debate ovaj se medij osvrnuo na stavove kandidata oko temeljnih pitanja rasprave navodeći pritom glavna međusobna podbadanja i uvrede.

CBS News u uvodu piše kako je “prva debata predsjedničkih kandidata bila haotični niz ogorčenih razmjena i prozivanja, pri čemu je Truamp u više navrata prekidao svog demokratskog suparnika, a moderator se borio da zadrži kontrolu nad 90-minutnom aferom“.

Zatim predstavlja vremenski prikaz razvoja događaja u kojem detaljnije navodi glavne argumente predsjedničkih kandidata glede temeljnih pitanja debate.

BBC – Ovo je bila jedna od najhaotičnijih rasprava Bijele kuće u posljednjih nekoliko godina

BBC piše kako su se “Donald Tramp i Joe Biden žestoko sukobili u jednoj od najhaotičnijih rasprava Bijele kuće u posljednjih nekoliko godina“. Naveo je kako je Biden u jednom trenutku Trampa nazvao klaunom i rekao mu “da začepi”.

Zatim u kratkim stavkama opisuje glavne teme debate, odnosno što je svaki kandidat rekao o rasizmu, koronavirusu i ostalome. Vrlo brzo nakon toga BBC se opet vratio na samu formu debate i krenuo analizirati uzroke i povijest međusobnog vrijeđanja.

Dopisnica Guardiana Lauren Gambino napisala je kako se prva predsjednička debata između Trampa i Bidena “pretvorila u ružnu demonstraciju međusobnog prijezira“.

Guardian također nudi vremenski pregled čitavog događaja i komentare drugih medija.

DW – Biden je Trampa nazvao klaunom, rasistom i Putinovim psićem

DW započinje svoj pregled debate navođenjem tema rasprave, a zatim piše kako je Tramp neprekidno prekidao Bidena koji ga je zauzvrat počastio nadimcima poput “klauna”, “rasista” i “Putinovog psića”. Njemački medij zatim u nekoliko odlomaka analizira glavne teme debate pri čemu, osim stavova kandidata, navodi i njihove doskočice i uvrede.

I francuski Le Parisien se uglavnom usredotočio na međusobna vrijeđanja i prekidanja predsjedničkih kandidata. Piše kako Tramp i Biden nisu samo vrijeđali jedan drugoga već i članove obitelji suparnika.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj