POSEBAN AKCENAT NA OBRAZOVANJU VJERSKIH SLUŽBENIKA! Macron najavio novi plan protiv ‘islamističkog separatizma’: U budućem nacrtu zakona bit će i ‘odredba o sprječavanju puča’, kako ekstremisti ne bi mogli preuzeti kontrolu u džamijama!

Francuski predsjednik Emmanuel Macron  je objavio svoj akcijski plan radi suzbijanja “islamističkog separatizma” i njegova “protudruštvenog” programa koji je na djelu u Francuskoj, najavivši niz mjera u školstvu i reguliranje izobrazbe vjerskih službenika-hodža.

macron

Taj govor protiv separatizma koji se s nestrpljenjem očekivao i nekoliko puta odgađao, događa se u osjetljivim prilikama u Francuskoj, gdje je sekularnost, odvojenost države od Crkve, temeljna vrijednost i gdje je islam druga religija.

Macron je istodobno na meti unakrsne vatre s desnice i s krajnje desnice koje ga optužuju za nebrigu te ljevice koja upozorava na stigmatizaciju muslimana zbog izbornih razloga. Govor se usto događa sedam dana nakon napada mladog Pakistanca mesarskom sjekirom u Parizu, usred suđenja za napade koji su se dogodili u januaru 2015., među kojima i za napad na satirični časopis Charlie Hebdo.

Ocijenivši da je “islam religija koja danas prolazi kroz krizu posvuda u svijetu”, Macron je opširno opisao “islamistički separatizam” u Francuskoj koji potiče “napuštanje škole” među djecom, “razvoj sportskih i kulturnih praksi” u zatvorenim zajednicama, “indoktrinaciju i negiranje naših vrijednosti poput jednakosti muškarca i žene”.

U govoru koji je održao u Mureauxu, u pariškoj okolici, Macron je istaknuo da ne bi bilo dobro “stigmatizirati sve muslimane”. “Moramo reći da postoji radikalni islamizam koji dovodi do toga da se niječe Republika”, rekao je ipak.

Ne tražimo od naših građana da vjeruju ili ne vjeruju, da vjeruje malo ili umjereno, to nije stvar Republike, ali tražimo od svakog građanina, bez obzira na religiju ili ne, da poštuje apsolutno sve zakone Republike“, kazao je Macron.

Povelja o sekularnosti

Macron je najavio niz mjera poput obveze da svaka udruga koja traži javnu subvenciju mora potpisati povelju o sekularnosti, pojačanog nadzora nad privatnim vjerskim školama i strogog ograničenja u praćenju nastave od kuće.

Vlasti navode da se 50.000 djece trenutačno školuje od kuće. To će se od jeseni 2021. “strogo ograničiti i bit će moguće isključivo zbog zdravstvenih razloga”, rekao je francuski predsjednik.

Nacrt zakona o nizu ovakvih mjera izložit će se 9. decembra na sjednici vlade, a bit će usmjeren na jačanje sekularnosti i osnaživanje republikanskih vrijednosti “115 godina nakon konačnog donošenja zakona iz 1905.”, dodao je.

U budućem nacrtu zakona bit će i “odredba o sprječavanju puča” kako ekstremisti ne bi mogli preuzeti kontrolu u džamijama, istaknuo je.

Emmanuel Macron je rekao da se s “Vijećem muslimana u Francuskoj”, glavnim sugovornikom državnih vlasti, “dogovorio da će potonji najkasnije za šest mjeseci završiti rad na reguliranju formacije islamskih sveštenika u zemlji”.

“U obnovi republikanskih vrijednosti moramo se zajedno usprotiviti onima koji nas žele dijeliti”, ocijenio je.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] U PARIZU! Ko je hodža koji je proglasio fetvu protiv zaklanog nastavnika historije Patija?! POSEBAN AKCENAT NA OBRAZOVANJU VJERSKIH SLUŽBENIKA! Macron najavio novi plan protiv ‘islamist… (VIDEO) TERORISTIČKI HOROR U PARIZU! Profesoru odrubio glavu u blizini […]

Komentiraj