ISTOČNI MEDITERAN U FOKUSU: Generalni sekretar NATO-a u ponedeljak u Ankari, u utorak u Atini!

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posjetit će Tursku i Grčku u ponedjeljak i utorak, saopćila je Alijansa, koja pokušava smiriti sukob svoja dva člana u istočnom Sredozemlju.

DENIDAS I STOLTENBERG O SITUACIJI U ISTOČNOM MEDITERANU! Erdogan: Turska je  sposobna da odbaci sve nemoralne mape koje joj se nameću za istočni  Mediteran - GlobalCir

Stoltenberg će se u ponedjeljak u Ankari sresti s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, a dan kasnije u Atini sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom i njegova dva ministra, naveo je NATO u dva odvojena saopćenja, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Grčka i Turska, obje članice NATO-a, suprotstavljene su oko eksploatacije pomorskih nalazišta nafte. Dvije zemlje su se dogovorile u četvrtak da uspostave direktnu vezu kako bi se izbjegle nesreće i incidenti na moru i u zraku te da doprinesu rješenju spora između njih.

Stoltenberg je pozdravio taj “mehanizam” za vojno sprečavanje konflikata.

Tenzije između Grčke i Turske kulminirale su ljetos, kada su dvije zemlje rasporedile brodove svojih ratnih mornarica u spornu pomorsku zonu u istočnom Sredozemlju bogatu energentima i kada je pomorski incident mogao izazvati vojni sukob.

Zbog straha od vojnog sukoba svoja dva člana, NATO je nastojao da se postigne sporazum oko mehanizma kojim bi se spriječio rizik od konflikta.

Dogovor je objavljen na otvaranju vanrednog evropskog samita u Briselu, gdje su dominirala neslaganja u Evropskoj uniji oko akcija koje treba provesti da bi se zaustavila bušenja Ankare u vodama Kipra, članice EU-a, ali ne i NATO-a.

Poslije dugih pregovora, evropski lideri odobrili su dvostruki pristup prema Ankari, poboljšanje određene saradnje i ponovno pokretanje carinske unije, ali pod uslovom da Turska prekine s bušenjima koje osuđuje Brisel.

Članice Unije [27] nisu se uspjele dogovoriti oko uvođenja ekonomskih sankcija.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj