SUMNJA U ZVANIČNE BROJEVE OBOLJELIH I PREMINULIH! Beograd opet žarište zaraze: Hoće li biti zatvoren?

U jeku afere o skrivanju ili manipulisanju podacima o broju umrlih od koronaviursa, infekcija koja je bila pod kontrolom već neko vrijeme lagano se širi. I, ponovo, prijestolnicom Srbije.

Jutro - Petak, 3. april - Beograd i dalje najveće žarište korona virusa u  Srbiji: Kako prestonica funkcioniše u vreme pandemije? | Prva Srpska  Televizija

Naime, u četvrtak je zabilježeno više od 100 oboljelih, od čega čak 40 u Beogradu, dok su u petak od 6.600 testiranih, otkrivena 73 novooboljela.

Naravno, javnost i ove brojke dovodi u sumnju, baš kao što se mjesecima govori i da je nemoguće da je Srbija do sada testirala oko 1,5 miliona ljudi na prisustvo novog virusa. Preciznije, statistika o tome ko je testiran i u koje svrhe se zloupotrebljava kako bi se brojke napuhale dok se prilikom bilježenja broja oboljelih i umrlih ide na suprotnu stranu, odnosno smanjivanje, piše Oslobođenje.

Nakon žalbe povjereniku za informacije institucija će novcem iz budžeta platiti kaznu i to je sve.

Zanimljivo je da niko od nadležnih ne preuzima odgovornost, niti takvo što treba očekivati, budući da mediji već mjesecima pišu o tome da su građani Srbije obmanuti. Mnogi su objavljivali i dokumenta kao dokaze, ali se predstavnicima vlasti nijednom nije učinilo važnim da reaguju ili objasne.
Naprosto, aktuelna vlast ima stabilnu većinu ne samo u parlamentu već i na čelu svih najvažnijih državnih institucija, pa je praktično nemoguće potražiti pravdu, istinu ili zaštitu u zemlji ukoliko je išta od ovoga inkriminišuće za vladajući režim.

Stvarni brojevi

U petak su mnoge nevladine organizacije podsjetile na to da su institucionalnim putem tražile uvid u stvarne podatke i zapisnike sa sjednica Kriznog štaba, ali im niko nikada nije odgovorio. Naprosto, nakon žalbe povjereniku za informacije od javnog značaja, institucija će novcem iz budžeta platiti kaznu jer nije dostavila podatke i to je sve. Koliko je trenutno stvarno zaraženih, to javnost ne zna.

Zvanično, kako je rečeno, raste broj inficiranih, a u petak se spekulisalo o zatvaranju Beograda kao mogućoj mjeri za smirivanje pandemije. Međutim, zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da toga neće biti, apelujući na građane da se pridržavaju svih epidemioloških mera kako “ne bismo upropastili ono što smo učinili prethodnih mjeseci kada je Srbija bila jedna od zemalja s najmanje novozaraženih”.

Podsetimo, u petak je od posljedica virusa ponovo preminula jedna osoba, a ukupan broj preminulih je stigao do 751, s tim što je procjena da je stvarni broj umrlih od tri do pet puta veći, što je priznao i član Kriznog štaba, doktor Predrag Kon.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj