Nastavljeni sukobi u Nagorno-Karabahu, sukobljene strane ponudile objašnjenja!

Novi udari poslije kojih su uslijedile eksplozije potresli su danas Stepanakert, glavni grad azerbejdžanskog regiona Nagorno-Karabah gdje se vode sukobi između armenskih separatista i azerbejdžanskih snaga, javljaju novinari agencije Frans pres.

Totalni rat na Kavkazu? | Politika | DW | 28.09.2020

Sirene za uzbunu čule su se u gradu oko 9.30 po lokalnom vremenu (7.30 po srednjeevropskom vremenu), neposredno prije nego što su se čule brojne eksplozije. Azerbejdžanske vlasti su navele da su preduzele “mjere odmazde” poslije raketnih napada armenskih separatista iz Stepanakerta.

Ministarstvo spoljnih poslova samoproglašene republike Nagorno Karabah saopštilo je da se radi o raketnim napadima, prenosi ruska agencija Interfaks. Posljednjih dana bilo je više ovakvih napada na središte spornog regiona, zbog čega je stanovništvo primorano da se sakirje u podrumima i skloništima. Od noćas u Strepanakertu nema struje. Prema lokalnom ministarstvu spoljnih poslova azerjbedžanske snage su sinoć gađale zgradu elektrodistribucije.

U centru grada je razaranje ipak ograničeno, konstatovalli su novinari Frans presa prije nego što su nastavljeni udari jutros.

Azerbejdžanska vojska je preduzela adekvatne mjere odmazde

Sa druge strane azerbejdžansko Ministarstvo odbrane je saopštilo da “armenske snage iz Kankendija (azerbejdžansko ime za Stepanakert) ispaljuju rakete na gradove Terter i Horadiz, u oblasti Fizuli”.

“Azerbejdžanska vojska je preduzela adekvatne mjere odmazde prema neprijatelju”, navelo je azerbejdžansko ministarstvo.

Novi sukob Armenije i Azerbejdžana izbio je 27. septembra i najžešći je od 1994. godine kada je okončan rat dvije države.

Nagorno-Karabah je etnički armenska enklava u sastavu Azerbejdžana koja je van kontrole Azerbejdžana od kraja rata 1994. godine. Obje strane imaju jako vojno prisustvo duž demilitarizovane zone koja odvaja region od ostatka Azerbejdžana.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj