ERDOGAN U OBRAĆANJU TURSKOM PARLAMENTU: ‘Jerusalem je naš grad’

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan započeo je obraćanje Parlamentu Turske u četvrtak dugim govorom o Jerusalemu i Palestincima u kojem je naglasio – Jerusalem je naš grad.

Erdogan se pozvao na vladavinu Osmanskog carstva Jerusalemom koje je trajalo vijekovima, tačnije, kako je naveo od 1517. do 1917. godine.

U tom gradu, koji smo morali da napustimo u suzama tokom Prvom svjetskog rata još uvijek se mogu vidjeti tragovi osmanskog otpora. Tako da je Jerusalem naš grad, rekao je turski predsjednik.

On je dodao da je zidine Jerusalema, koje još uvek stoje, i Kupolu na stijeni u Starom gradu obnovio Sulejman Veličanstveni, koji je vladao Osmanskim carstvom od 1520. do smrti, 1566. godine.

– Pitanje Jerusalema nije običan geopolitički problem za nas. Najprije Stari grad, srce Jerusalema, sagradio je Sulejman Veličanstveni i naši preci pokazali su poštovanje i visoko su cijenili taj grad, naveo je Erdogan, prenosi Oslobođenje.

Potom se osvrnuo na položaj Palestinaca.

Palestinski narod živio je tu vijekovima, ali je bio okupiran i njegova su prava bila ugrožena, naveo je turski predsjednik, prenose izraelski mediji.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj