IMAO OZLJEDE NA TIJELU: Antiislamski norveški desničar Dan-Eivind Lid pronađen mrtav

Član antiislamske krajnje desničarske grupe SION, pronađen je mrtav u svom domu u norveškom gradu Kristiansandu, prenosi agencija Anadolija, pozivajući se na norvešku televiziju NRK. 

Norveç'te İslam karşıtı aşırı sağcı Dan-Eivind Lid evinde ölü bulundu |  Türkiye'nin Sosyal Haber Sitesi | HaberX Sosyal Network

Henrik Bjugan Hegdahl iz policije u Kristiansandu objavio je da je Dan-Eivind Lid (48) imao ozljede na tijelu i da je policija pokrenula istragu zbog sumnje na ubistvo. 

Eivind Lid je u avgustu ove godine učestvovao u paljenju Kur’ana desničarske grupe SION [Stop Islamisation of Norway – Zaustavite islamizaciju Norveške] u gradu Bergenu, a poznat je po podršci SION-ovom vođi Larsu Thorsenu.

Članovi SION-a traže zabranu islama u Norveškoj, ističući kako u toj zemlji nema mjesta islamu i da primjerke Kur’ana treba u potpunosti uništiti.

Norveška je bila poprište jednog od najgorih napada desnog ekstremizma u Evropi u julu 2011, kada je Anders Behring Breivik ubio 77 osoba. Sjećanje na ovaj događaj još je jako, a sa druge strane ovaj napad povećava breme odgovornosti norveškog društva i političara prema manjinama.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj