PRVA KONFERENCIJA SA NOVINARIMA IZ ARAPSKIH ZEMALJA! Ministar odbrane Izraela: Turska i Iran se protive miru!

Ministar odbrane Izraela Benny Gantz upozorio je na prvoj video konferenciji sa novinarima arapskih zemalja na nastojanja Turske i Irana da destabilišu region i miniraju napore da se postigne mir.

Gantz je sinoć rekao da Turska i Iran podrivaju nedavno potpisane sporazume o normalizaciji između Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Bahreina i da nastavljaju da podržavaju sukobe u regionu.

On je optužio te dve zemlje da se „protive promociji mira i da podržavaju regionalnu agresiju”. I mada Izrael često kritikuje svog najvećeg neprijatelja Iran, javne kritike Turske s kojom ima odnose su rijetke, navode izraelski mediji.

Izraelski ministar je pomenuo umiješanost Ankare u građanski rat u Libiji, napetost između Grčke i Kipra oko eksploatacije nafte u istočnom Mediteranu, tursku umiješanost u sirijski građanski rat i njene bliske veze sa ‘palestinskim ekstremitsičkim Hamasom’, rekavši da se time udaljava stabilnost.

Ocijenio je da je odnos prema Turskoj komplikovan jer je članica NATO. „Tako da moramo uzeti sve opcije koje imamo u svojim rukama kako bi kroz međunarodni pritisak osigurali da povlače ruke iz direktnog terorizma”, rekao je Gantz.

Govoreći o Iranu je naveo da veze Izraela sa sunitskim arapskim državama obezbjeđuju mogućnost suprotstavljanja Teheranu.

„Imamo strateška sredstva da se suočimo s Iranom. Jači smo od njih. Naša saradnja daje nam nove strategije i opcije i Iranci takođe to shvataju. Najbolja strategija za regionalnu stabilnost je mir”, rekao je Gantz, izrazivši nadu da će normalizacija pomoći u borbi protiv radikalnih ekstremista.

On je rekao da zemlje koje su normalizovale odnose mogu puno da ponude jedna drugoj.

Izraelski ministar je podsjetio da je uprkos tome što je on general, bivši načelnik izraelskog Generalštaba, duboko posvećen miru i pozvao arapske zemlje da se suprotstave terorističkim grupama koje djeluju sa njihove teritorije, posebno pomenuvši libanski Hezbolah.

U konferenciji su učestovali novinari iz Emirata, Behreina i Saudijske Arabije između ostalih, a sponzorisao ju je Arapsko vijeće za regionalnu integraciju.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj