(VIDEO) Nastavljene borbe u Nagorno-Karabahu: Optužbe za granatiranje gradova i civilnih ciljeva sa obje strane

Žestoke borbe za azerbejdžansku oblast Nagorno-Karabah nastavljene su i jutros, a dvije strane se međusobno optužuju za granatiranje pograničnih gradova i civilnih ciljeva.

Jermenija i Azerbejdžan: Raste sukob oko Nagorno-Karabaha, pogođen drugi  najveći grad Azerbejdžana

Predstavnik armenskog ministarstva odbrane Artsrun Hovhanisija saopšio je da je Azerbejdžanska artiljerija gađala civilne ciljeve u gradu Stepankertu, glavnom gradu otcjepljenog Nagorno-Karabaha.

Iz kabineta državnog tužioca Azerbejdžana izdato je saopštenje u kojem je navedeno da je armenska artiljerija bombardovala azerbejdžanski grad Bejlagan, dok je Ministarstvo odbrane saopštilo da je armenska artiljerija raketirala dva pogranična grada – Terter i Goradiz.

Raketiran je je i Gendže, drugi grad po veličini u Azerbejdžanu. Vlasti su saopštile da je ubijen jedan civil, što je Armenija negirala. 

Savjetnik predsednika Azerbejdžana je rekao da su grad pogodile najmanje četiri rakete, dok snage nepriznatog Nagorno-Karabaha tvrde da je uništen vojni aerodrom i savjetuju azerbejdžanske civile da napuste velike gradove u kojima su vojni objekti.

Azerbejdžan je optužio Armeniju i da je rakete ispalila sa svoje teritorije, čime je ratna zona proširena, što je Jerevan takođe negirao.

Azerbejdžan će uništiti vojne ciljeve, kako u Armeniji, tako i na okupiranim teritorijama sa kojih se granatiraju naša naseljena područja”, rekao je novinarima savjetnik predsjednika Azerbejdžana Hikmet Hadžijev.

Hadžijev tvrdi da je lider Nagorno-Karabaha Arajik Harutijunijan teško ranjen, dok je njegov portparol demantovao tu vijest.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov pozvao je na trenutno uspostavljanje primirja u Nagorno-Karabahu, ali je predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev poručio je da će se složiti sa prekidom vatre samo ukoliko Armenija obeća da će povući svoje trupe iz sporne oblasti.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj