HAOS U KIRGISTANU! Demonstranti upali u parlament pa u zatvor i oslobodili bivšeg predsjednika i premijera!

Demonstranti u Kirgistanu u utorak rano ujutro upali su u središnju administrativnu zgradu u glavnome gradu Biškeku nakon parlamentarnih izbora tokom vikenda, kojima osporavaju rezultate, a iz zatvora su oslobodili bivšeg predsjednika, no aktualni šef države tvrdi da je stanje pod kontrolom, prenose agencije.

Demonstracije u Kirgistanu

Skupina je upala u Bijelu kuću, gdje su smješteni ured predsjednika Soronbaja Ženbekova i parlament, objavila je novinska agencija Akipress, prenosi agencija dpa.

Lokalni mediji prenijeli su da su pristaše oslobodili zatvorenoga bivšega predsjednika Almazbeka Atambajeva (64) iz zatvora državnog odbora za nacionalnu sigurnost.

Demonstracije u Kirgistanu

Demonstranti koji traže ostavku predsjednika Ženbekova i održavanje novih parlamentarnih izbora, nisu naišli ni na kakav otpor, tvrde očevici na koje se poziva agencija France presse.

Opozicioni političar i bivši dužnosnik Kursan Asanov preuzeo je ministarstvo unutarnjih poslova, kazao je u utorak glasnogovornik tog ministarstva, a prenosi Reuters.

‘U zatvoru nisu naišli na otpor’

U utorak ujutro Ured predsjednika objavio je da Soronbaj Ženbekov “kontrolira stanje i vjeruje da će političke snage staviti državni interes iznad vlastitih”, prenose agencije.

Neredi u bivšoj sovjetskoj republici počeli su u ponedjeljak, kad su hiljade pristaša političke opozicije zauzeli ulice glavnoga trga Ala-To u Biškeku, tražeći da izbori budu poništeni.

Demonstracije u Kirgistanu

Demonstranti su se popeli na ograde zgrade parlamenta i zapalili automobile. Sigurnosne snage zaustavljale su ih vodenim topovima, suzavcem i šok bombama. U izvješćima se govori o više od 100 ozlijeđenih.

No u zatvoru, kako javlja AFP, nisu naišli na otpor i oslobodili su bivšeg predsjednika “bez upotrebe oružja i bez sile”, rekao je Adil Turdukov, jedan od njegovih pristaša koji je prisustvovao sceni. Vidoesnimke objavljene na društvenim mrežama pokazale su Atambajeva kako pozdravlja svoje pristaše.

Dva predsjednika svrgnuta u pobunama

U junu je Atambajev osuđen na 11 godina zatvora zbog korupcije. Utvrđeno je da je za vrijeme svojeg mandata od 2011. do 2017. organizirao oslobađanje poznatog mafijaškog šefa. Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE) koja je neovisno pratila izbore, rekla je da su izbori ukaljani “vjerodostojnim optužbama za kupovinu glasova”.

Prema službenim rezultatima na izborima su vodile dvije provladine stranke, novoosnovana  demokratsko-socijalistička stranka Birimdik (Jedinstvo) i Mekenim Kyrgyzstan (Moja domovina Kirgistan), svaka s oko četvrtinu glasova.

Demonstracije u Kirgistanu

U Kirigstanu, zemlji od 6,5 miliona stanovnika često je dolazilo do političkih nestabilnosti. U posljednjih 15 godina dva su predsjednika svrgnuta u pobunama, a Atambajev je završio u zatvoru pošto se razišao sa svojim nasljednikom.

Nove nestabilnosti mogle bi zabrinuti Rusiju koja u toj zemlji ima vojnu bazu, a već je zaokupljena velikim krizama u koje su upleteni njeni saveznici Bjelorusija i Armenija.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj