PRED KOMITETOM ZA LJUDSKA PORAVA UN-a: Kina i još 25 zemalja traže ukidanje sankcija zbog pandemije

Kina i još 25 zemalja su na Generalnoj skupštini Komiteta Ujedinjenih naroda za ljudska prava pozvale na hitno ukidanje sankcija koje su nametnule Sjedinjenje Američke Države i zapadne zemlje, kako bi se osigurao efikasan odgovor na pandemiju korona virusa, prenosi AP.

China and 25 other countries urge Western sanctions lifting to tackle virus  | The Star

Govoreći u ime 26 zemalja, kineski ambasador pri UN-u Zhang Jun je na Generalnoj skupštini Komiteta UN-a za ljudska prava rekao da “unilateralne prisilne mjere” krše Povelju UN-a, multilateralizam i poštovanje ljudskih prava, ometajući “blagostanje stanovništva u pogođenim zemljama” i podrivajući pravo na zdravlje.

U zajedničkom saopćenju zemalja se navodi da su globalna solidarnost i međunarodna saradnja najsnažnija oruđa u borbi protiv pandemije COVID-a 19, prenosi Tanjug.

“Koristimo ovu priliku da pozovemo na potpuno i hitno ukidanje unilateralnih prisilnih mjera, kako bi osigurali sveobuhvatan, djelotvoran i efikasan odgovor svih članica međunarodne zajednice na COVID-19”, navodi se u saopćenju.

Među zemljama koje stoje iza saopćenja nalazi se veliki broj država kojima su sankcije uvele Sjedinjene Američke Države, zemlje EU-a i druge zapadne zemlje, kao što su Kuba, Sjeverna Koreja, Iran, Rusija, Sirija i Venecuela.

Zemlje koje su pozvale na ukidanje sankcija su također ukazale na “hroničnu i duboko ukorijenjenu rasnu diskriminaciju, policijsku brutalnost i društvenu nejednakost”.

U njihovom saopćenju se također ističe da je stopa mortaliteta od posljedica COVID-a 19 među manjinama, naročito onima afričkog porijekla, u nekim zemljama disproporcionalno visoka u poređenju sa stopom mortaliteta među većinskim bijelim stanovništvom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj