ŠEFIK DŽAFEROVIĆ NAJAVIO INTENZIVNIJU SARADNJU IZMEĐU BiH I ALBANIJE! U ‘Mini Shengenu’ se na najbolji mogući način mogu realizirati one četiri slobode na kojima je utemeljena Europska unija!

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je za BHRT kako protiv inicijative tzv. Mini Šengena mogu biti “samo neki nerazumni ljudi”.

Kazao je kako je cilj posjeta Albaniji poticanje bilateralne suradnje BiH i Albanije.

Ta suradnja je neopravdano bila zapostavljena i nije bila u skladu s mogućnostima koje dvije države imaju, posebno kada je ekonomska sfera bilateralnih odnosa u pitanju”, kaže Džaferović dodavši da su brojni poslovi u kojima dvije države mogu surađivati na “obostranu korist”.

Dodao je kako će BiH otvoriti veleposlanstvo u Tirani, kao što će ga i Albanija otvoriti u Sarajevu.

“To su mostovi suradnje. Zato postoje diplomatsko-konzularna predstavništva. Dobili smo jamstvo naših domaćina da će se te suradnja dići na veću razinu”, rekao je BHRT-u predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Osvrnuo se i na posjet zajednici Bošnjaka u Albaniji. Po njegovim riječima, riječ je o “organiziranoj zajednici koja je koristan član albanskog društva, a istovremeno čuva sjećanja na BiH, govori bosanski jezik i čuva uspomenu na zemlju pradjedova”.

“Imamo sve elemente da jačamo bilateralnu suradnju. Mi smo dvije države u regiji zapadnog Balkana. Trebamo koristiti sve regionalne formate kako bi unaprijedili suradnju cijele regije. Albanija je članica NATO-a i dobit će kandidatski status za EU, BiH je na NATO putu i očekujemo da se intenzivira suradnja i na euroatlantskom integracijskom planu”, ocijenio je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Govoreći o otvaranju bh. veleposlanstva u Tirani, Džaferović kaže da se zna što je struktura diplomatsko konzularnog predstavništva na najvišoj razini.

“Ući u zgradu veleposlanstva znači ući u vlastitu državu, nije slučajan taj princip eksteritorijalnosti kada su veleposlanstva o pitanju, i on govori sam za sebe, da ne govorim o gospodarskoj suradnji i svemu ostalom”, rekao je Džaferović.

Govoreći o inicijtivi takozvanog Mini Šengena, Džaferović ističe kako “trebamo koristiti sve regionalne inicijative”. Podsjetio je i na summit Brdo Brijuni na kojima su sudjelovali Hrvatska i Slovenija te na neke druge regionalne inicijative.

“Što se tiče inicijative koju zovu Mini Šengen, tu se na najbolji mogući način mogu realizirati one četiri slobode na kojima je utemeljena Europska unija – kretanje roba, ljudi, kapitala i usluga… Vrlo je važno da jedna takva inicijativa bude pod okriljem EU, da sve zemlje sačuvaju svoj teritorijalni integritet i suverenitet, da svi budemo jednaki i partneri… Samo neki nerazumni ljudi mogu biti protiv tog da se naši građani kreću s osobnom iskaznicom i da nam kamioni ne stoje danima na granici… Na kraju krajeva, to vodi i jednom boljem životu svih građana u svim državama Zapadnog Balkana”, zaključio je Džaferović.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj