ZABILJEŽENI SUKOBI POLICIJE I EKSTREMISTA! Osuđen šef grčke ekstremno desne Zlatne zore, pred sudom se okupilo 15.000 ljudi!

 Utemeljitelj i čelnik grčke radikalno desne stranke Zlatna zora Nikolaos Mihaloliakos proglašen je krivim za “upravljanje i pripadnost zločinačkoj organizaciji”, a gomila okupljena pred zgradom suda oduševljeno je pozdravila takvu odluku. Presudu je glasnim odobravanjem i pljeskom pozdravilo oko 15.000 ljudi.

Demonstracije u Atini

Istovremeno došlo je i do sukoba policije sa grupom muškaraca koji su nosili kapuljače i koji su bacali molotovljeve koktele, dimne bombe i razne druge predmete na policijske snage, prenosi grčki portal Katimerini.

Sukob sa policijom
Sukob sa policijom

Najvjerovatnije su u pitanju pristalice “Zlatne zore”. Policija je na to odgovorila bacanjem suzavca i vodenim topovima.

Mihaloliakos, 62-godišnjak koji se divi nacionalsocijalizmu, jedan je od 68 optuženih u procesu protiv te neonacističke stranke umiješane u jedno ubistvo i dva pokušaja ubistva.

Oni su optuženi da vode zločinačku skupinu iza fasade političke organizacije. Optužbe uključuju i ilegalno posjedovanje oružja i brutalnost prema suparnicima. Optuženi su odbacili sve optužbe i tvrde da se radi o političkom zastrašivanju.

Kada su prosvjednici ispred zgrade suda u Ateni počeli bacati molotovljeve koktele, policija je odgovorila suzavcem i šok-granatama, kao i vodenim topovima, javlja France Presse.

Zlatna zora je prije osam godina bila treća najjača stranka u zemlji

Još šest članova Zlatne zore pripada kriminalnoj organizaciji, presudio je atenski sud. On je također proglasio krivim simpatizera stranke Jorgosa Rupakiasa za ubojstvo ljevičarskog aktivista i glazbenika Pavlosa Fisasa 2013.. Prijeti mu doživotni zatvor. Fisas je ubijen hladnim oružjem 18. septembra 2013. u dobi od 34 godine, pred kafićem u svojoj četvrti u predgrađu Atene. Kazne danas nisu izrečene.

Zlatna zora doživjela je svoj politički vrhunac 2012., u vrijeme ekonomske krize u Grčkoj. Te godine dobila je 12 posto glasova na izborima i bila je treća najjača stranka u parlamentu. Promovirala je radikalno desne i rasističke ideje na političkoj sceni.

Suđenje je počelo u aprilu 2015. i traje već pet godina. Presuda bi mogla izbrisati Zlatnu zoru s političke scene. Već su zbog samog suđenja platili cijenu jer stranka nije uspjela prijeći prag od 3 posto kako bi ušla u parlament na izborima prošle godine.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj