VRIJEDNOST 1,9 MILIJARDI DOLARA: SAD uvodi carine na uvoz aluminija iz 18 zemalja

SAD će zbog dampinga uvesti carine na uvoz proizvoda od aluminijskog lima u vrijednosti 1,96 milijardi dolara iz 18 zemalja, uključujući Hrvatsku, rekao je danas američki ministar trgovine Wilbur Ross.

Komentar: Američke carine - treba sačuvati živce | Gospodarstvo | DW |  01.06.2018

Carine će biti uvedene odmah

Carine će skupini zemalja, među kojima su Njemačka i Kraljevstvo Bahrain, biti uvedene odmah, iako je odluka ministarstva da je riječ o dampingu preliminarna, izjavio je Ross za Fox Business Network. Odluka obuhvaća i Brazil, Hrvatsku, Egipat, Grčku, Indiju, Indoneziju, Italiju, Oman, Rumunjsku, Srbiju, Sloveniju, Južnoafričku Republiku, Južnu Koreju, Španjolsku, Tajvan i Tursku, rekao je Ross.

Prema priopćenju na internetskoj stranici ministarstva trgovine, najviše carine predviđene su za uvoz aluminijskih proizvoda iz Njemačke, u rasponu od 51,18 do 352,17 posto, a najmanje za uvoz iz Grčke, od 2,72 posto.

Carine na uvoz proizvoda od aluminijskog lima iz Hrvatske iznosit će 3,22 posto.  

Ross je poručio da će Američka komisija za međunarodnu trgovinu konačnu odluku o carinama donijeti u veljači 2021. godine.

Kina se ne nalazi na listi jer su carine ranije uvdene

Kina nije na listi, rekao je Ross, dodajući kako je SAD već uveo carine na aluminijske proizvode iz te zemlje, što je dovelo do viškova kineskih kapaciteta koji su izmješteni u druge zemlje i rezultiralo dampingom u SAD-u.

Navodi da je zbog rasta potrošnje određenih proizvoda u SAD-u u vrijeme pandemije, kao što su vozila i brodovi za rekreaciju, porasla važnost određivanja cijena aluminijskog lima.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj